Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Похабеното богатство в краката ни

Снимка: БГНЕС

Два пръстена от минерални извори обграждат Витоша, а в София и околностите ѝ има 31 обособени находища с общо 75 водоизочника на минерални води по данни на „Визия за София“. Символът на минералните извори е изобразен и на герба на града.

Същевременно от чешмите пред Централна баня водата се излива със скорост 7200 литра на всеки час директно в канала, а съдържанието на водите в северната, южната, източната и западната част на Софийската котловина е коренно различно и това многообразие е истинско богатство.

Сградите, изградени около минералните извори, са архитектурни паметници с богата история, оставени на забравата и разрухата и от време на време се обявяват обществени поръчки, които предвиждат те да бъдат превръщани в музеи, центрове за върхови постижения, конферентни зали и пр. решения, които биха могли да бъдат изградени и навсякъде другаде, докато бани и центрове за лечение и рехабилитация могат да бъдат само близо до топлите минерални извори.

Появи се план за превръщането на северното и източното крило на сградата на Централна минерална баня в балнеоцентър, използващ оптимално наличната минерална вода в полза на обществото. Три екипа представиха концепции, но оттогава измина година и много вода изтече в канала.

Какво се случи с плана за развитие на Централна баня и каква е съдбата на другите постройки в София и не само, чуйте Надя Иванова Ямазаки, част от един от трите проекта за развитие на банята, в който участва и световноизвестният архитект Кенго Кума.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна