Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: ГЕРБ и ДПС ще опитат отново да се залепят до управлението

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

"Не бих се изненадал, ако правителството се окаже по-трайно от очакванията. Може би това е най-сложната коалиция у нас през последните 30 години, но лепилото между формациите е по-силно от други случаи досега - всеобщото притеснение от отиване на нови избори с катастрофален ефект върху всички. Затова вероятно инстинктът за самосъхранение ще им диктува по-дълго време да търсят разбирателство". 

Това коментира пред БНР политологът Борис Попиванов. 

Според него съчетанието между ДБ и БСП би станало върху основата на повече либерални мерки и повече социално подпомагане от досега

"Няма причина да не се стигне до поне временно разбирателство". 

В предаването "12+3" политологът припомни, че при всяко съставяне на правителство у нас опозицията заявява, че ще е конструктивна, а почти никога не е такава. 

"Знаейки привичките и практиките на ГЕРБ и на ДПС, те ще се опитат да се залепят отново до управлението, за да могат да използват неговите ресурси и да съдействат в парламента за формиране на ситуационни мнозинства, когато формациите от коалицията не се разберат по една или по друга тема... Не е ясно как ще бъде повлияна ролята на голямата опозиция на ГЕРБ от присъствието на "Възраждане" в парламента, които ще тръгнат в една остра кампания срещу всички". 

Интервюто с Борис Попиванов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна