Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

55% от учениците от 5 до 12 клас в Сливен и Нова Загора се върнаха в класните стаи

Даниела Павлова, директор на Средно училище „Пейо Яворов“ в Сливен
Снимка: Стоян Радев

55 процента от учениците от 5 до 12 клас в Сливен и Нова Загора се върнаха в класните стаи. Това обяви началникът на Регионалното управление на образованието Кристиана Станкова. Изследваните ученици в двете общини са 5 829 от общо 10 561. В общините Котел и Твърдица учениците от 5 до 12 клас не подлежат на тестове, защото там заболеваемостта е под 250 души на 100 хиляди население. 

Сред тестваните деца няма позитивни на COVID-19, обяви Станкова и допълни, че имат налични количества тестове:  

"Миналата седмица получихме 7 200 теста, но ние тук при нас имахме в наличност също 12 хиляди, така че процесът за тестването е обезпечен на децата. Няма място за притеснение, че ще останат без тестове."  

Директорът на Средно училище „Пейо Яворов“ Даниела Павлова сподели, че след днешните тестове очаква повече родители да изберат присъственото обучение:  

"Шестдесет процента от учениците са в училище. Очаквам от утре да бъде много по-висок процентът, тъй като притеснението в родителите беше какви ще са тестовете."  

Родители-доброволци обявиха, че децата са приели нормално тестването: 

"Всичко е наред. Въобще не е притеснително за децата, според мен";  

"За 20 минути горе-долу бяхме готови". 

За всички класове от 1- до 12 тестването  ще е веднъж седмично, за преподавателите – два пъти.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР