Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Пловдив с поръчка по проекта за безплатна подмяна на старите печки

Снимка: Радио ВИДИН

Община Пловдив обяви поръчка за екоуреди по проекта за безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища.

Предстои сключване на договорите с одобрените 1700 кандидати. Приемането на документи на желаещите продължава до септември 2023 г.

Обществената поръчка на стойност над 10,7 милиона лева е за доставка, монтаж и гаранционно обслужване на повече от 6 хиляди уреди за отопление - радиатори, пелетни системи, климатици, системи на природен газ.

Проектът се финансира чрез Оперативната програма „Околна среда 2014-2020 г.“ от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от националния бюджет. С неговата реализация се цели да се постигне съществено подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на общината, като се намалят емисиите на фини прахови частици от битовото отопление.

Наред с монтажа на новите уреди е предвидено да бъде извършен и демонтаж и извозване на старите отоплителни устройства. За тези дейности ще бъде обявена допълнителна обществена поръчка.

До момента по проекта са подадени над 2000 декларации на домакинства, които желаят да сменят старите си замърсяващи печки безплатно.

С вече одобрените – 1700, договорите ще бъдат подписани, веднага след като бъде избран изпълнител за доставката на новите уреди.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР