Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Рестартирай Европа: По-силна за теб!“: Автомобили с нулеви емисии

Сред основните замърсители на въздуха е автотранспортът. Затова ЕС планира до 2035 година всички нови коли в общността да бъдат с нулеви емисии въглероден двуокис. Преминаването към по-зелена мобилност ще осигури чист, достъпен и финансово изгоден транспорт дори в най-отдалечените райони. За постигане на целта се разчита на електрическите превозни средства.

В България се предвижда финансова помощ за покупката на нов електромобил. Средствата ще са в размер на 30% от цената на т.нар. „зелени“ коли, но не повече от 6 135 евро за един брой. Мярката е заложена в проекта на европейската програма „Околна среда“, като помощта ще се отпуска на граждани, които живеят в региони с мръсен въздух.

По думите на Камен Василев, член на Борда на Българската асоциация „Електрически превозни средства“, към момента в страната ни има 3 100 регистрирани автомобила. „Страната ни е и сред първите по брой несубсидирани закупени електромобили", заяви Василев. Той  подчерта, че България е водеща по отношение на броя публични точки за зареждане спрямо общия брой електромобили.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени