Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Нашата цел е ваксинираното население да достигне 70 на 100 до средата на 2022

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"В момента ваксинираното население в света е 44 на 100. Нашата цел е то да достигне 70 на 100 до средата на следващата година" - това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във видеообръщение, посветено на износа на ваксини срещу Covid-19 от ЕС.

Тя припомни, че до този момент общността е осигурила над 350 млн. дози за цял свят, като 300 млн. по програмата КОВАКС, която ги насочва към по-бедните страни.

Фон дер Лайен допълни, че над 45 млн. ваксини са доставени чрез двустранни дарения за Западните Балкани.

Тя заяви, че комисията ще увеличи усилията си в подкрепа на Африка, където ваксинирането е по-слабо, отколкото в останалите части на света.

"Ние ще засилим усилията си да подкрепим Африка, където ваксинацията е по-ниска, отколкото в други части на света. Нашата цел е да гарантираме, че 70% от световното население ще бъде ваксинирано до средата на следващата година", посочи тя.

Нейното изявление идва, след като Саманта Пауър от Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID) обяви, че Вашингтон ще дари 400 милиона долара за ускоряване на разпространението на Covid ваксините по света.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна