Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефани Уилямс стана специален съветник на генералния секретар на ООН за Либия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американката Стефани Уилямс беше назначена за специален съветник на генералния секретар на ООН за Либия, предаде Франс прес. Назначението й идва, след след като предшественикът ѝ - словакът Ян Кубиш - обяви, че напуска изненадващо поста си малко преди президентските избори в арабската страна в края на месеца.

Преди това Уилямс е била изпълнителен директор на базираната в Женева мисия на ООН за Либия. Очаква се тя да замине за Триполи през следващите дни.

Назначаването й за съветник, вместо за специален представител, заобикаля Съвета за сигурност и позволява да се избегне овакантяването на мястото преди вота за държавен глава, посочва Франс прес.

Ян Кубиш подаде оставка през ноември, но причините за нея така и не бяха напълно оповестени. Според дипломати той не е бил съгласен да работи от либийската столица вместо от Женева,  като преместването е трябвало да стане от догодина. Един от дипломатите посочва, че  случилото се е довело до сериозно влошаване на отношенията между него и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна