Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Войнов - син и Пикасо в “обща изложба“

2
Снимка: Благовест Попов, галерия "Възраждане"

“Една изключителна изложба – Пабло Пикасо и Димитър Войнов син – един до друг. В картини! Откъдето и да го погледнеш – предизвикателство! Войнов го е измислил – неговите прекрасни жени редом с персонажите, най-вече от Синия период, на Пикасо. Две несъвместимости, погледнати единично, намират съвършения баланс в картините – изключително постижение на Войнов, дързък и безкомпромисен и талантът му се е развихрил сто процента.

В галерия “Възраждане“ в Пловдив беше открита изложбата „Да докоснеш Пикасо“ на Димитър Войнов - син.

Това, което изумява и покорява зрителя, освен перфектността на нарисуваното, е, ще повторя, превъзходният баланс между фигури, мизансцен и идеи. Не всеки художник може да си позволи подобна дързост. Войнов дръзва и го прави блестящо! А купувачът ще си има в къщи и Пикасо и Войнов – в една само картина!“ – пише в анотацията на изложбата галеристката Краси Алексиева.

“Наистина е голяма дързост да посегнеш към един световноизвестен творец, да се приобщиш към него и само в една картина да съжителствате двамата. Това е ужасно предизвикателство за художника, който посяга към тази идея и я въплъщава върху платното.

Мощта на един Пикасо винаги може да унищожи другия, но тук се получава нещо великолепно. Получава се един изключителен баланс между двата полюса на картината – Войнов – Пикасо.

Такова великолепно равновесие е намерил младият Войнов в картините, така добре представя своите женски прелестни фигури, близо до и около фигурите на Пикасо, че просто човек занемява и му се иска да грабне картината, за да има вкъщи и Пикасо и Войнов само в една картина.“ – казва Алексиева в предаването “Нашият ден“ на БНР.

Фотограф Благовест Попов, галерия "Възраждане"

Изложбата, която продължава до 13 декември 2021 г., можете да разгледате и тук.

Чуйте Краси Алексиева в звуковия файл.

Димитър Войнов – син е роден през 1971 г. в София. Завършва ССХУ за изящни изкуства „И. Петров” – София през 1990 г., през 1997 г. завършва стенопис в НХА – София. Има над 50 самостоятелни изложби. Живее и работи в София. 

Награди:
1992 г. - Национална художествена академия - София - награда за автопортрет.
1993 г. - Национална художествена академия - София - награда за рисунка.
2004 г. - Галерия Триадис - София - Художник на годината - награда за живопис.
2005 г. - Галерия „Възраждане“ – Сребърно Възраждане - награда за живопис.
2008 г. - Красная линия - София - награда за живопис.
2009 г. - Суверенен Християнски орден на рицари на Свети Архангел Михаил -   „Свети Архангел Михаил” - награда за живопис.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени