Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тодор Джиков: Когато една структура не работи, няма значение къде се намира

Как браншови организации в земеделието разчетоха преговорите за сектора

Костадин Костадинов: Най-големият проблем в земеделието е спускането на парашутисти

Снимка: БГНЕС

„Явно интересът е изключително огромен – не само на тези, които искат да помогнат, а и на тези, които искат да се облагодетелстват от това.“ Тава каза пред БНР Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите относно продължаващата неяснота около кандидатурата на следващия министър на земеделието.

Според Джиков очакването на земеделския сектор и било по време на преговорите за сектора партиите да изкарат „централните си нападатели, всичко най-добро, което имат“.

„Това, което видяхме, с изключение на един човек – едни хора, които ни цитираха в по-голямата си част неща, които ги знаем, които ги виждаме всеки ден по полето.“

Пламен Абровски е направил най-добро впечатление като човек, който е близо до държавната администрация и до проблемите на земеделците, отбеляза Тодор Джиков, позовавайки се на реакции от общността.

Снимка: БГНЕС

Сивият сектор в сферата на плодовете и зеленчуците е над 70%, не е по-розово положението и в тревопасното животновъдство, категоричен е Джиков, който смята, че статистиките сега са изкривени.

Трябва да се започне с регулация на пазара и намаляване на ДДС, изтъкна той.

По думите му свободията в момента да отидеш в Гърция да си купиш нещо с 6% ДДС и да го продаваш на българския пазар като земеделски производител е „жесток удар върху българските земеделци“.

Българска агенция по безопасност на храните Снимка: БАБХ

По повод идеята за изваждане на Агенцията по храните от земеделското министерство и поставянето ѝ под контрола директно на Министерския съвет Джиков заяви, че ако ведомството не контролира качествено и адекватно, ще се получи просто преместване на едни хора от една сграда в друга, „ще се изхарчат едни пари, ще се разделят бюджети и нищо повече“.

Когато не работи една структура, няма значение къде се намира тя.“

Последният министър изключително атрактивно овладя тази схема – да си хрантути 12-13 браншови представители от общо 200 и кусур в България, да се взема решение, което му изнася и което му е наредено да вземе, и да излиза по телевизията да обявява, че е взето със 100% съгласие на бранша“, коментира Тодор Джиков.

Според него до момента нито един министър не е задвижил темата за закон за браншовите организации в земеделието, защото е „изключително трудно да преговаряш с една силна и мощна организация“, която при реална браншова представителност „с пълното право може да удари по масата“.

Таван на субсидиите трябва да има, каза Джиков.

В момента се оказва, че земеделието е само горско стопанство, заяви в предаването „Преди всички“ Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Причината – средствата по Плана за възстановяване. Едни 40 милиона трябва да отидат в Агенцията по горите съвместно с други организации.“

Снимка: БГНЕС

Костадинов посочи, че средства от таваните на субсидиите трябва да бъдат вкарани в гаранционен фонд, с който при кризисни ситуации да се помага на всички.

„При нас най-големият проблем в земеделието е спускане на парашутисти отнякъде, които си търсят работа“, обобщи Костадин Костадинов.

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР