Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката Eurobank продава на Worldline 80% от поделението си за обработка на трансакции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Юробанк" (Eurobank), която е една от четирите най-големи банки в Гърция, обяви във вторник, че е сключила обвързващо споразумение за продажба на 80% от т.нар. поделение "придобиваща банка" на френската разплащателна фирма Worldline в опит да укрепи капиталовата си база, предаде Ройтерс.

"Придобиваща банка" е банка или финансова институция, която обработва плащания по кредитни или дебитни карти от името на търговец. Придобиващият позволява на търговците да приемат плащания с кредитни карти от банките, издаващи карти в рамките на сдружение.

Eurobank е третата гръцка банка, която се отказва от част от своята инфраструктура за плащания, включваща терминали за продажба (POS), след като подобни сделки по-рано тази година осъществиха Piraeus Bank и Alpha Bank.

Като част от сделката Worldline ще се стреми да използва банковата мрежа на гръцкия кредитор като търговски канал за разпространение на своите разплащателни продукти и услуги на физически и онлайн търговци.

Звеното за търговско придобиване на Eurobank е водещо на местния пазар с 21-процентен дял от обемите на трансакциите, обработвани в Гърция. Подразделението управлява плащанията на 123 000 физически и онлайн търговци с трансакции за над 7 милиарда евро.

Гръцката банка посочи, че сделката се оценява на 320 милиона евро, подлежащи на обичайни корекции към датата на нейното приключване.

Очаква се продажбата да приключи през второто тримесечие на следващата година и да допринесе с около 80 базисни пункта към основния капитал на Eurobank от първи ред.

Британската Barclays Bank беше единственият финансов съветник на Eurobank по самата сделка, а компанията Bain & Company Italy беше неин бизнес съветник.

Освен с Worldline, Eurobank водеше преговори и с италианската Nexi за продажба на този свой бизнес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени