Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай обеща контрамерки заради бойкота на Зимните олимпийски игри

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай предупреди, че обявеният дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин от държавни служители на САЩ може да навреди на диалога и сътрудничеството във важни области. Политици от Канада, Норвегия и Великобритания, както и представители на почти 200 правозащитни организации от различни страни отправиха призиви за бойкот на игрите.

Говорител на външното министерство в Пекин каза, че "заговорът" на Съединените щати за опит да попречи на Олимпийските игри е обречен на провал, което води до загуба на "морален авторитет и доверие". Китай ще предприеме "решителни контрамерки", каза говорителят.

Канадските власти също обмислят дипломатически бойкот на Зимните игри, съобщи представител на канадското външно министерство. 

"Оставаме дълбоко загрижени за тревожните съобщения за нарушения на правата на човека в Китай", допълни говорителката.

Бойкот обмисля и Великобритания, стана ясно от думите на вицепремиера и министър на правосъдието Доминик Рааб. "Лично аз няма да отида", каза той.

Вчера Белият дом обяви, че правителствени служители на Съединените щати няма да присъстват на Зимните олимпийски игри в Пекин заради "зверствата с човешките права". Американските спортисти са свободни да участват. Политически неутралният Международен олимпийски комитет коментира, че уважава намерението на американската страна и допълни, че присъствието на правителствени представители и дипломати е чисто политическо решение. XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4-ти до 20-и февруари догодина.

Италия заяви, че не планира да се присъедини към Съединените щати в бойкота.

От кабинета на френския президент съобщиха, че "ще взимат предвид" американското решение за обсъждане и решение на ниво ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна