Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев към ДБ: Покажете, че правото може да е приоритет на едно управление

Снимка: БГНЕС

Според президента Румен Радев с вота си за „Демократична България“ избирателите са показали, че имат нужда от пресичане на злоупотребите с власт:  

"Но и пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от вас цели и приоритети - за върховенство на правото и модернизация на страната - и да покажете, че те могат и трябва да бъдат цели и приоритети на едно бъдещо управление, независимо от неговата форма".

На консултациите при президента председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов изрази надежда, че ще бъде излъчено правителство: 

"Колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как ще съумее след това то да функционира. Това е по-скоро за мен голямата тема. Първата характеристика на мнозинството, което започва да се очертава. Вече то ще може да функционира самостоятелно, без ДПС и ГЕРБ, без онези политически формации, които са носители на корупционния вирус".

Другият съпредседател на „Демократична България“ - Атанас Атанасов, постави въпроса за проблемите в сектор "Сигурност":  

"По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специалните служби и това трябваше да се случи, защото по времето на Борисовото управление секторът за сигурност беше кадруван от хора удобни, които не да разкриват, а да прикриват злоупотребите у нас, но някои от назначенията според нас не бяха удачни. Например главният секретар на Министерството на вътрешните работи считам, че му е твърде висока тази позиция, на която той е поставен".

"Приветствам Вашата загриженост към сектор "Сигурност". Да, има много проблеми. Аз съм далече от мисълта тук, в тази обстановка, да правим кадрова оценка, и то персонална, на назначенията в структурите за сигурност. Виждате, че успя МВР да пречупи купения вот", каза Румен Радев.

След срещата Иванов поясни:
"Аритметично, за нас е важно да има мнозинство, което е извън ГЕРБ и ДПС. Ясно е, че това мнозинство, аритметично, не може да бъде безпроблемно или гладко, но трябва да има правителство. Трудността ще започне след това как ще функционира това мнозинство. Мисля, че всички сме наясно с това. В крайна сметка ние трябва да дадем един голям кредит на доверие на мандатоносителя, защото иначе няма да има управление".
Атанасов допълни:
"Има риск при създаване на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства. Предупредили сме за това мандатоносителя. Очертава се двамата министри - на вътрешните работи и на отбраната, новите, които да бъдат - бяха министри на служебното правителство, така че балансите са необходими. В тази връзка смятам, че ще постигнем разбирателство. Като винаги съм заявявал, Бойко Рашков има качества и е упорит. Знаете този принцип: "Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени