Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магдалена Абаджиева:

Остава дилемата за класовете, в които няма съгласие за 50% тестване на учениците

Снимка: БГНЕС

“Огромната дилема е какво ще правим с онези класове, при които няма нужното съгласие от 50% за тестване на учениците. И онези ученици, които искат да бъдат в училище и родителите им са съгласни на тестване, но ще си останат по домовете", казва в “Нашият ден“ Магдалена Абаджиева, инициатор на Гражданското обединение „Да запазим училището като средище за децата“.

"Ние гледаме на децата в последно време само като на статистика – брой заболели, брой тествани, тръгнали, оставени вкъщи. Дори не можем да стигнем до по-същински разговор какво учат децата и как се чувстват.

Хората се разделиха на две групи. Отговорността в момента е в ръцете на родителите – дали да пуснат децата на училище чрез тестване, или да ги оставят вкъщи. Формулирано по този начин, това решение означава, че е равна тежестта на обучението в класа и на това вкъщи.

Положителна тенденция е, че в крайна сметка надделя убеждението при родители, учители и в цялото общество, че училището не може да бъде заменено от един компютър.

Видяхме много родители, които се вълнуваха за това, че децата им не ходят на училище и те наистина постигнаха много. Тук включвам много активни родители от нашата група във Фейсбук, които писаха писма, участваха в редица медии.

Какво направиха управляващите от друга страна – виждаме какъв е резултатът. Дълги седмици, почти два месеца, в които големите ученици от 5-и до 12-и клас не ходиха на училище, трета поред учебна година.

Огорчена съм от това, че едно обещание за нашите деца не можа да бъде изпълнено. Това беше обещанието, което получихме преди 15 септември – децата да не бъдат затваряни или ако се стигне до затваряне, да бъдат последни, оставени вкъщи."

Чуйте Магдалена Абаджиева в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна