Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът музей на Вапцаров в София показва знакови реликви

5
Снимка: БГНЕС

Днес, в деня на 112-ата годишнина от рождението на Никола Вапцаров ще бъде отбелязан и 65-годишният юбилей от създаването на музея на поета в София. Това ще се случи с две събития – камерната изложба „Знакови дарения“ и презентацията „Преображението на един музей“, която проследява драматичната съдба на музея.

Катя Зографова  Снимка: БГНЕС

„Когато Никола Вапцаров беше в политическа немилост в един период, този музей беше оставен на самотек и състоянието му беше злокобно. Първата реакция на посетителите беше да направят крачка назад и да си тръгнат. Като съчетаем тази идеологически тежка и остаряла изложба с битовата разруха, това беше една мостра на тоталитарен музей на ужасите“, разказа в предаването „Хоризонт до обед“ Катя Зографова, главен уредник на Музея на Вапцаров, който е част от Националния литературен музей.

Снимка: БГНЕС

За 100-годишнината на поета Дом музей „Никола Вапцаров“ бил изцяло реновиран. Пространството на столичната улица „Ангел Кънчев“ вече е многофункционално. Познато е на ценителите като „Високото пространство“.

Едно от най-ценните дарения за музея е тетрадката със запазените оригинали на „Прощално“ и „Предсмъртно“ - „тези катарзисни, последни творби, които са много важен и ярък психологически и исторически документ“, допълни Катя Зографова. Дарението е от дъщерите на Младен Исаев, който изнася тетрадката от затвора и я запазва.

„Това се случи през 2004 г., когато музеят още беше в този мрачен период на битова немара. Като че ли тази знакова реликва беше някакъв талисман за преображението на музея.“

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 

Снимки от музея: БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна