Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирела Веселинова: КПКОНПИ е черна кутия

Снимка: архив

"Какво прави КПКОНПИ е една енигма, това е една черна кутия. Още при създаването на комисията през 2018 година имаше критики към концепцията за създаване на мегаорган с много правомощия и неясно предназначение. Реформата е сбъркана първоначално, но не случайно. Борбата с корупцията беше поета от управление, което 12 години управлява в името на корупцията и основано на корупцията". 

Това коментира пред БНР Мирела Веселинова, журналист от "Капитал". От години тя следи работата на КПКОНПИ. Комисията ще бъде във фокуса на реформи на новите управляващи и се предвижда да разследва видни политически личности, както и да отваря стари случаи с неизтекла давност. 

По думите на журналиста проблемът е във философията на самата комисия

"Имаме сбъркана философия за това какво представлява борбата с корупцията в България. Много функции се оставиха в един орган със свръхправомощия, които дори са несвойствени в някои отношения. Там има хора с очевидно политическо назначение, аватари на задкулисието". 

В предаването "12+3" Веселинова призова първо да се изясни какво до момента е направила и не е направила КПКОНПИ

"Тази комисия не намери нарушения в скандала "Апаратаментгейт". Драстичен случай на конфликт на интереси и основание за проверка. Тя не намери разминаване в казуса с бившия финансов министър Владислав Горанов, който години наред живее безплатно в луксозен имот на кума си бизнесмен. Тя не откри проблеми в собствения си председател - Пламен Георгиев. От няколко месеца "Капитал" се опитва да получи данни дали комисията проверява имуществото и интересите на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев". 

Интервюто с Мирела Веселинова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени