Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Задължителната ваксинация трябва да е крайна мярка

| обновено на 07.12.21 в 18:34
Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският клон на Световната здравна организация изрази предпазливост относно задължителната имунизация срещу Covid-19, но призова за по-добра защита срещу коронавируса при децата. Европейските здравни регулатори отправиха препоръка за съчетаването на различните видове одобрени ваксини. Подробности от редактора Георги Петровски:

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге предупреди:

„Задължителната ваксинация трябва да се разглежда като абсолютно крайна мярка, към която може да се прибегне, само след като всички възможни варианти за подобряване степента на имунизация вече са изчерпани. Задължителните ваксини не трябва да се отразяват на нарастващите социални неравенства и достъпа до здравни и социални услуги“.

Клуге посочи, че докато се наблюдава увеличение на заразените сред всички възрастови групи, то е най-голямо в тази от 5 до 14 години, като уточни, че решенията за ваксиниране на децата трябва да бъдат обсъждани и приемани на национално ниво.

Полша ще въведе задължителна имунизация срещу Covid-19 за лекарите, учителите и служителите в обществената сигурност от 1 март догодина. Въвеждат се и непосредствени мерки, сред които намаляване на посетителите на обществени места от 50 на 30 процента от капацитета им.

В Белгия близо 4000 медици се включиха в протест в Брюксел срещу проектозакон за задължителното им ваксиниране срещу Covid-19, определяйки го като „дискриминационен“.

Испания утвърди решение за ваксиниране във възрастовата група от 5 до11 години, след издадената европейска препоръка. Имунизирането на децата може да започне още на 13 декември, когато се очакват първите планирани дози ваксини.

Днес европейските здравни регулатори препоръчаха съчетаването на одобрените ваксини срещу Covid-19, както за първоначалния курс на имунизация, така и за подсилващата доза. Наличните данни показват, че комбинацията на препарати с вирусен вектор и мРНК ваксини осигурява задоволителни нива на антителата срещу коронавируса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени