Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високопоставено официално лице от администрацията във Вашингтон за разговора САЩ-Русия на най-високо равнище

По казуса "Украйна": Каква ще бъде позицията на Байдън за разговора с Путин

Джо Байдън и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По информация от Белия дом американският президент Джо Байдън е започнал разговор си с руския си колега Владимир Путин в 17:07 българско време.

Срещата между двамата държавни глави, осигурена чрез видеоконференция, идва  след информации за планиране на руски действия в Украйна, припомня кореспондентът на БНР в САЩ.

Очаква още да бъдат повдигнати и въпроси, свързани със стратегическа стабилност, киберсигурността и ядрената програма на Иран.

Според високопоставено официално лице от администрацията във Вашингтон на срещата Байдън ще говори „професионално, откровено, и прямо“ за притеснения на САЩ и възможните ответни действия при инвазия в Украйна.

Към момента Белия дом няма информация дали Путин всъщност е взел решение да действа спрямо Украйна, като официалното лице припомни, че се забелязва струпване на военни по границата и засилване на дезинформацията онлайн, която показва Украйна като агресор. Подобна стратегия се е забелязала и при руската инвазия през 2014-а, заяви източникът. 

И още: Байдън ще говори за тези притеснения и ще даде да се разбере, че Русия ще плати цена, ако бъдат предприети действия, но и ще покаже, че има ефективно решение с помощта на дипломацията.

Надеждата на Вашингтон е Путин да избере дипломатическото решение и придържане към Минските споразумения. 

На въпрос дали Байдън ще каже на Путин, че ако Русия влезе в Украйна, може да се стигне до пряко използване на американска военна сила, отговорът е:

„Съединените щати не целят да попаднат в обстоятелства, при които фокусът на нашите контрамерки е пряко използване на американска военна сила, вместо комбинация от подкрепа за украинските военни, силни икономически контрамерки и значително увеличаване на подкрепата на нашите съюзници в НАТО.“

В случай на инвазия на Русия в Украйна САЩ ще окажат помощ на страните по източния фланг на НАТО, както са направили и след инвазията в Крим през 2014-а, заяви още официалното лице, като отбеляза още, че позицията на Вашингтон е, че поставянето на „червени“ линии не помага при разговорите с оглед на исканите от Москва условия за гаранции за неразширяване на НАТО.

След Путин Байдън ще говори с украинския президент Володимир Зеленски. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!