Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Механичното събиране ще съсипе и двете болници

Д-р Петров: Идеята на Кацаров за педиатрия в "Лозенец" не беше приета от МС през октомври

Сега Той се опитва да направи същото, но еднолично

Димитар Петров
Снимка: БГНЕС

"Идеята на Стойчо Кацаров Национална детска болница да бъде изградена на терена в двора на болница "Лозенец" е от началото на мандата му, но той я приведе в действие през месец октомври, когато това нещо, което сега той иска да направи, го беше подготвил като докладна записка и проект за решение на Министерски съвет", каза пред БНР д-р Димитър Петров, доскоро заместник-министър на здравеопазването в екипа на служебния министър Стойчо Кацаров.

Д-р Петров уточни, че несъгласието му с това решение за болница "Лозенец" е било причина да се раздели с Министерството на здравеопазването. Той подчерта, че от експертния екип на МЗ никой не е съгласен с това:

"Само Кацаров и началникът на кабинета му Лидия Чорбанова искат да направят това нещо".

"Докладната записка беше внесена в МС и се получиха няколко негативни становища от други министерства, както и от администрацията на МС. Разговарях с премиера, той беше категорично несъгласен. След това, като не бе прието, изчезна в небитието. И аз мислех, че вече се е отказал (Стойчо Кацаров - б.р.). Това съвпадна с първия опит за моето махане", разказа той.

По думите му сега Кацаров се опитва да направи същото, но еднолично, защото няма съгласието на МС

"Като принципал на тези три дружества министърът може да го направи - да ги обедини. Въпросът е доколко това е целесъобразно и доколко това е работа на служебен министър, който до няколко дни ще си тръгне".

Според него служебният министър бърза с юридическото сливане на двете дружества, защото след това разделянето ще е много по-трудно.

Бившият заместник-министър изложи мотивите за несъгласието си:

"Механичното събиране ще съсипе и двете болници. Не случайно няма съгласие и от педиатричната болница, която ще се мести в новата сграда, която според Кацаров е много по-добра и подходяща". 

Той подчерта, че парите за строеж на Национална детска болница са в едно дружество, което е за този строеж и могат да се използват само за това:

"Това, че няма да се построи на мястото, където първоначално беше обявено, не означава, че няма да стане на друго място. ... Като се слеят сега и се прехвърлят тези пари към Педиатрията и оттам в новото дружество - те стават безконтролни и не пречи да се харчат и за други неща. Може да се окаже, че с тях са покрити загуби на двете болници, купени са разни други неща и тези пари да ги няма".

Петров беше категоричен, че дружеството е създадено от МС с цел строеж на Детска болница:

"Аз не знам доколко Кацаров може да ги прехвърля в капиталите на други дружества, които са действащи лечебни заведения".

Д-р Петров изказа подозрение, че, ако се намалят леглата за възрастни в "Лозенец", те могат да бъдат прехвърлени към други лечебни заведения - по здравна карта.

Интервюто на Диана Янкулова с д-р Димитър Петров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!