Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа":

Минималната работна заплата да бъде 750 лева догодина

Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата догодина трябва да бъде поне 750 лева, заяви в новия епизод на подкаста „На всяка цена“ Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“. По думите й цената на труда в България е силно подценена, а аргументът на работодателите, че с по-сериозното увеличаване на възнагражденията на служителите им ще се подкрепи още по-силна инфлация, е несъстоятелен. „Инфлацията вече расте и то не заради по-високите заплати, а заради поскъпването на природния газ и електроенергията“, коментира Григорова. 

Без таван за максималния доход 

Според Ваня Григорова не трябва да се поставя максимално ограничение върху пенсионните осигурителни плащания, а всеки да плаща толкова високи осигуровки, колкото е и месечният му доход. „Това е солидарният модел на пенсионна система. Мислим си, че сме солидарни с човек, изпаднал в затруднение, когато му подхвърлим няколко монети, но не проявяваме никаква солидарност, когато става дума за пенсионната система, коментира Григорова. Според нея таван на пенсиите трябва да има, но не и на осигурителните плащания, които всеки човек прави спрямо доходите си. 

В някои държави максималният осигурителен праг е функция от минималната работна заплата, допълни Григорова. 


Бизнесът се оплаква от липса на служители, но не иска да им плаща – защо? 

Григорова се противопостави и на тезата, че работодателите не могат да плащат много по-висока минимална работна заплата. „Ако човек наистина иска да си купи нещо, той е готов да плати цената за него. Бизнесът казва, че няма достатъчно работници, но не е готов да им плати минимум 750 лева. Това не е истинско търсене на служители“, заяви представителката на КТ „Подкрепа“. Според нея истинско доказателство за тезата й е фактът, че все още много хора търсят препитание в чужбина, тъй като не могат да го намерят у нас.  

Не на десния популизъм! 

Ваня Григорова определи изказването на Асен Василев (бивш служебен финансов министър и вероятен вицепремиер и министър на финансите в новия кабинет), че трябва да се съкратят 30 000 души от администрацията като „десен популизъм“. Според Григорова, ако Василев смята, че цитираното число е 15 % от администрацията, е в голяма грешка. Реално държавната администрация е около 90 000 души, няма как да се съкрати една трета от нея, категорична е тя. По думите й около 11 000 са незаетите щатове в администрацията, а много хора, които явно Василев слага в сметките, са общински служители. 

В България са наети 400 инспектори по труда, които дори и да работят денонощно, няма как да проверят всички фирми, коментира Григорова и попита реторично как тогава държавата гарантира спазването на трудовите права. 


Нови министерства, но по-малко чиновници?! 

„Вече видяхме реформата „Дянков“ в администрацията. Той уволни хора, които работят на терен и направи политически назначения“, припомни синдикалистката. По думите й това не е реформа на администрацията. „Как може да се създават нови министерства, а да се претендира за съкращаване на държавната администрация? Това е едно от противоречията в програмата на бъдещите управляващи“, каза още Ваня Григорова. 

Цялото интервю с нея може да чуете в звуковия файл.

Всички епизоди на подкаста "На всяка цена" ще намерите:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!