Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: По време на разговора с Байдън Путин ще постави въпроса за руските червени линии

Снимка: архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън и руският държавен глава Владимир Путин водят видеоконферентен разговор, който продължава повече от час.

По време на разговора си с Джо Байдън Владимир Путин ще постави въпроса за руските червени линии. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като за пореден път подчерта, че Русия не възнамерява да напада никого.

Песков заяви, че президентът Путин ще изложи пред американския си колега своите притеснения, ще изслуша неговите и ще даде съответните разяснения. 

„Нееднократно Путин е казвал, че се стремим към добри и предсказуеми отношения със Съединените щати. Русия никога не е възнамерявала да напада никого, но имаме своите притеснения и червени линии. Президентът ясно каза това.“

Въпреки че президентът Байдън вече заяви, че не признава никакви червени линии, въпросът ще бъде поставен от руската страна, увери Песков.

Кореспондентът на БНР в Русия припомня, че Владимир Путин настоя да получи писмен гаранции за това, че няма да продължи разширяването на НАТО на изток и че в близост до границите на Русия няма да бъдат разполагани оръжия, които застрашават сигурността ѝ.

Говорителят на Кремъл добави, че не очаква от преговорите Путин - Байдън пробив в руско-американските отношения.

„Не трябва да очакваме от този разговор някакъв пробив. Това е работен разговор в много труден период. Ескалацията на напрежението в Европа е изключителна. И това, разбира се, изисква обсъждане на най-високо равнище.“

Попитан дали разпространената от CNN информация за подготовката на нови американски санкции срещу Русия ще повлияе на настроението на Владимир Путин по време на преговорите, Песков отговори, че президентите не се ръководят от емоциите си, а от националните интереси.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!