Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич: Намерено е решение за законите, свързани с проекта за литиева мина в Сърбия

„Хората над печалбата“ се чете на импровизиран плакат, издигнат на протеста в Белград, 4 декември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е намерено решение за промените в Закона за експроприацията и то ще бъде представено утре.

Тези законови промени, както и промените в Закона за референдумите и народната инициатива предизвикаха масови протести в цяла Сърбия последните два уикенда, които сериозно разтърсиха управляващите.

Решение е намерено и то ще бъде представено утре, след потвърждение от компетентните институции, каза Алекдандър Вучич и допълни.

“В цяла Сърбия имаше 31 000 протестиращи, разбира се най-много в Белград, близо до центъра Сава имаше 4 190 души. Това са големи числа, много хора. Общо 8000 протестиращи в Белград. И, разбира се, загрижен съм, защото не може всички те да са партийни активисти, както се опитват да твърдят мои сътрудници. Има хора, които наистина са загрижени от този проблем и това е същността."

Два поредни уикенда сърби блокираха основни кръстовища и пътища в Белград и още 50 населени места. Някои от протестите завършиха с инциденти, конфликти и арести.

Искането на хората е да се изтеглят изтеглят Законът за експроприацията и Законът за референдума и народната инициатива. И двата са свързани с реализирането на плана на британско-австралийската компания "Рио Тинто" да открие мина за добив на литий в западна Сърбия.

Екозащитни организация критикуват управляващите, че занижават прага за провеждане на референдум с цел да позволят по лесното отчуждаване на собственици, което според тях позволява на чужди компании да заобикалят недоволството на местното население за реализиране на своите проекти.

Антиправителствени протести блокираха пътища и мостове в Сърбия срещу новите изменения в законите за експроприацията и  за референдума и народната инициатива, свързани с отчуждаването на терени./ Снимка: Магистрала E-75 в Белград, Сърбия, 4 декември 2021 г, ЕПА/БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!