Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърските турци без бустерна доза ваксина губят зеления си сертификат

Снимка: Бранислава Бобанац

Кипърските турци без бустерна доза ваксина губят зеления си сертификат. Това изискване влезе в сила в Северен Кипър като част от "новогодишния" пакет по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Живеещите в северната част на Кипър, които не са получили допълнителната доза ваксина, се считат за неваксинирани, гласи решението на Върховния комитет по заразни болести, което се прилага от вторник. За ваксинираните с препаратите на "Пфайзер" и "АстраЗенека" това условие започва 6 месеца след първоначалната имунизация, а за тези с китайската ваксина - 3 месеца.

В същото време беше обявено, че само ваксинирани могат да участват в новогодишни събития. Масови новогодишни тържества в училища, офиси и учреждения няма да се провеждат.

С новите мерки се прекратяват домашните посещения и се забранява събирането на повече от 10 души членове на семейството.

През последната седмица Северен Кипър регистрира нарастване на новозаразените с коронавирус до над 300 случая на ден; 74% от населението в северната част на острова са ваксинирани с двете дози, а малко под 30% са с бустерната доза, отчитат местните здравни власти.

Кипърските турци получиха ваксини на "Пфайзер" и "АстраЗенека" от ЕС чрез Република Кипър и китайски ваксини от Турция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна