Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС изслушва Велислав Минеков по казуса с в-к „Труд“

Снимка: Ани Петрова

Първата пленарна седмица на 47-ото Народното събрание се очаква да започне с изслушване на министъра на културата Велислав Минеков по казуса с вестник „Труд“. В програмата са също блиц контрол на представители на изпълнителната власт и петъчен парламентарен контрол.

В седмичната проектопрограма на НС не е насрочена процедура за избор на премиер, структура и състав на Министерския съвет. Предвиден е обаче блиц контрол на служебния премиер и вицепремиерите в първия четвъртък на месеца, както е по правилника за работа на парламента.

За днес като първа точка е посочено изслушването на Минеков по казуса с в-к „Труд“ и акцията на полицията в редакцията на медията. Искането е внесено от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Според депутата Тома Биков действията на културното ведомство са неправомерни:

„Трябва да стане ясно, че освен репресия срещу една медия, това говори за огромна глупост от страна на тези представители на служебното правителство в този пърформанс“.

Пред БНР Велислав Минеков обяви, че е спазена цялата съдебна процедура преди да се стигне до запечатване на редакционните помещения на медията и уточни, че наемателят е нарушил договора с министерството, като е преотдал офисите:

„Ние нямаме никакви отношения и никакъв договор с какъвто и да е вестник или медия“.

За днес е предвидена и процедура по избор на ръководство и състав на временната комисия, която да изработи проект на правилник за организацията и дейността на новия парламент. В състава ѝ трябва да има 14 депутати, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група.

За четвъртък е предвидено и обсъждане на проект за решение на приемане на правила за дистанционно участие в заседанията на НС на депутати, поставени под карантина или задължителна изолация заради Covid-19.

В петък е първият редовен парламентарен контрол на представители на изпълнителната власт. Вчера стана ясно, че за депутатите няма да се изисква зелен сертификат за влизане в Народното събрание. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени