Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

| обновено на 08.12.21 в 17:04
Депутати ръкопляскат на Шолц след гласуването, 8 декември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес в Германия управлява социаллибералното правителство на новия канцлер Олаф Шолц. След като Бундестагът гласува кандидатурата му, 63-годишният политик ограви първата тройна коалиция в следвоенна Германия между неговата социалдемократическа партия, Зелените и либералите. Първата визита на новия канцлер Шолц и новата външна министърка Бербок ги отвежда в Париж. 

Днешният ден бележи краят на 31-годишната политическа кариера на Ангела Меркел, която предаде поста на досегашния си вицеканцлер и финансов министър Олаф Щолц.

"Уважаеми господин канцлер, скъпи Олаф Шолц, работата, която Ви очаква, ще Ви изпълва, но и ще изисква много от Вас. Но ако й се отдадете с радост, тя е може би най-хубавата работа - да носите отговорност за нашата държава. Желая Ви от все сърце успех!", пожела видимо развълнувана Ангела Меркел. 

При приемането на поста в канцлерството Олаф Шолц подчерта досегашната последователна политика на Германия, която определи като "силата на стабилната демокрация". Но преди това се обърна към напускащата политиката Меркел:

"Вашето време като канцлер беше впечатляващо и направихте много за нашата страна. Заедно преминахме през много кризи. Бих искал да подчертая, че с Вас споделяме още нещо - североизточния германски менталитет, така че не очаквайте големи промени!".

Първият приоритет на новото социаллиберално правителство е справяне с коронакризата, която измести от водещото място обявените амбициозни планове за борба с климатичните промени и преструктуриране на германската икономика след отказа на Германия от въгледобив и ядрената енергетика.

Първите задгранични посещения на новия канцлер Олаф Шолц и на външния министър Аналена Бербок ще са в Париж. "Приятелството между Германия и Франция е основа за успешното взаимодействие в рамките на целия Европейски съюз", заяви Шолц преди да положи по-рано днес клетва. 

Франция се надява, че със смяната на правителството в Берлин ще може да наложи смекчаване на строгите финансови правила в пакта за стабилност и растеж, но среща отпор в лицето на новия финансов министър Кристиян Линднер. 

Франция, която поема европредседателството от 1-ви януари, издига европейския суверенитет в отбраната във водеща тема, а коалицията в Берлин се въздържа от ангажименти за увеличаване на военните разходи. 

Яркият зелен отпечатък на новото германско правителство се възприема с притеснения в Източна Европа заради очаквани социални сътресения и ново покачване на енергийните цени в хода на зеления преход. В серия изявления германският външен министър Аналена Бербок изрично подчерта, че ще се фокусира върху спазването на принципите на правовата държава, което се тълкува като предупреждение към Полша и Унгария, но и други източноевропейски държави.

С „да“ за избирането на Шолц са гласували 395 депутати“, обяви председателят на Бундестага Бербел Бас. Малко преди 12 ч. в двореца Белвю в Берлин Олаф Шолц получи от президента Франк-Валтер Щайнмайер папката с назначението си за канцлер.

„В името на Федерална република Германия и въз основа на Конституцията на Федералната република назначавам г-н Олаф Шолц за федерален канцлер“, обяви президентът Щайнмайер. От днес Олаф Шолц е четвъртият социалдемократ, който оглавява германско правителство. 

Основен акцент в работата на правителството е борбата с разпространението на коронавируса и икономическите последици от пандемията. Здравеопазването отстъпи водещото място на амбициозната климатична политика, основната тема на Зелените, които се стремят към климатичен неутралитет още през 2035 година. Друг акцент за новото социаллиберално правителство в Берлин е дигитализацията. Бъдещият финансов министър Кристиан Линднер потвърди, че след пандемията новото правителство се връща към строгата финансова политика и забраната за поемане на нов дълг от 2023 година.

В коалиционния договор трите партии се застъпват за укрепване на икономическия и валутен съюз на ЕС и федерализация, но не посочват, как ще се постигне тази реформа.

С встъпването в длъжност на кабинета на Олаф Шолц, който е деветият канцлер на Федералната република, завършва 16-годишната ера на Ангела Меркел, която обяви в края на 2018 година, че след изборите през септември се оттегля от политиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна