Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Анастасова: Има договорка бюджетни организации да бъдат извадени от свободния пазар

Ирена Анастасова
Снимка: БГНЕС

„Тези неща от нашата социална програма и от нашите предложения в социалната сфера, които няма да са факт от 1 януари, по всяка вероятност ще бъдат факт от средата на следващата година, тъй като това са сериозни промени и сериозни финансови ресурси. Това е записано в споразумението.“ Това заяви в интервю за БНР Ирена Анастасова, заместник-председател на БСП, депутат и участник в коалиционните преговори.

Анастасова потвърди позицията на БСП, че хората трябва да се подпомогнат „във връзка с непосилните цени на тока от 1 януари“.

Прието е било и искането на БСП да се вземат мерки и за бюджетните организации и публичните институции – училища, детски градини, читалища, библиотеки, за които от началото на идната година също е предвидено да излязат на свободния пазар на електроенергия.

„Бюджетите им няма как да издържат. Имаме договорката, че ще бъдат извадени от свободния пазар и ще могат да бъдат върнати на регулирания пазар“, изтъкна Ирена Анастасова.

„Това са бюджетни предприятия. Няма как да вземаш от левия и да слагаш в десния джоб. Това не води до нищо“, коментира тя.

Ще има съветници от различните партии“, потвърди Ирена Анастасова относно съгласието между коалиционните партньори във всяко министерство да има представител от партия, различна от управляващата ведомството.

Анастасова отрече с нея да са водени разговори да оглави социалното министерство.

Това са спекулации. Няма такова нещо.“

„Най-логично е и са водени разговори социалното министерство да е при нас“, допълни тя.

Ирена Анастасова открои като най-важната мярка, която ще се предприеме в сферата на образованието, пълния преглед на учебните програми и учебното съдържание. Тя го определи като тежък проблем, който е довел до тежки последици и като една от причините за ширещата се неграмотност.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна