Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на културата е решен да защити НДК, като изгони ГЕРБ от офиса ѝ там

Словесни нападки в НС на изслушването на проф. Минеков по казуса с в. „Труд“

Когато държавата, законът се завърне, това не е реваншизъм, каза той

| обновено на 08.12.21 в 12:24
Служебният министър на културата проф. Владислав Минеков говори от трибуната на Народното събрание.
Снимка: БГНЕС

Изслушването на служебния министър на културата Велислав Минеков по казуса с в. „Труд“ прерасна в словесни нападки и предизвика напрежение по време на първото редовно заседание на новия парламент.

Минеков отново заяви, че няма отношение към медията, а към фирмата-наемател, която има натрупани дългове към ведомството.

„Ние нямаме отношения в Министерството на културата с вестник „Труд“, каза той.

Министърът изчете подробно сумите за наеми и режийни разходи, които дължи фирма „Южен кръст“, която е наемател на помещенията.

Опозицията възрази на полицейската операция и на начина, по който е била запечатана редакцията на вестника.

От ГЕРБ попитаха защо не се е изчакало приключването на съдебното дело, а депутатът Любен Дилов подчерта, че изпълнение на административна заповед не предполага намесата на полицията.

„Културен министър да мечтае и да се държи като милиционер виждам за пръв път. Като форма би могло да бъде и сюжет за гоблен, но като съдържание е точно това – когнитивен дисонанс.“

Минеков отговори:

„Този дисонанс вероятно ще трябва в продължение на три дни да бъде обясняван на господин Бойко Борисов, ще са нужни усилия“.

Той заяви още, че съдебната процедура е спазена и делото влиза в съда през февруари догодина.

Министърът отново повдигна въпроса за централата на ГЕРБ в НДК и тонът в пленарната зала се втвърди.

„Да, ще върнем всичко откраднато, всичко ще дойде там, където му е мястото, и вие ще бъдете там, където ви е мястото. Но това, което се случва днес, е, че ние си върнахме откраднатата държава. Честито на всички“ , каза Минеков.

От ГЕРБ реагираха Тома Биков и Десислава Атанасова:

„Тия милиционерски номера – тук да ни заплашва някакъв човек къде ни е мястото, къде е мястото казва съдът“.

„Минеков, вън!“

ДПС също се възмутиха от поведението на служебния министър и отказаха да участват в процедурата по изслушване.

„Причината да се откажем е наглото държание на този министър днес“, каза депутатът Йордан Цонев. А в края на дебатите посочи:

„Сигурно, 100% е сигурно, че имаше начини този проблем да се реши без тази бруталност и проява на демонстрация на власт“.

БСП застана зад действията на министерството на културата и видя двоен стандарт в защитните действия на ГЕРБ. Социалистът Александър Симов:

„Видях партия ГЕРБ да се загрижи за свободата на словото. Такова нещо никога не съм си мислел, че ще се случи. Партията, която докара България до 112-о място, излиза да прави пърформанси в защита на журналистиката“.

Останалите политически сили в парламента се разграничиха от спора и заявиха, че основният въпрос е за натрупаните драстични суми в размер на над 235 хиляди лева, които фирмата наемател дължи на държавата.

В началото на изказването си пред депутатите проф. Минеков остро възрази срещу поисканата от ГЕРБ-СДС процедура за изслушването му в пленарната зала с аргумента:

„Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато безпрецедентно в историята на България, бе спрян сигналът на Българското национално радио, който не е спирал дори по времето на Втората световна война“.

Преди пленарното заседание проф. Велислав Минеков обяви, че е твърдо решен да защити НДК, като изгони ГЕРБ от партийната централа, която е в сградата. Той отрече това да е реваншизъм.

„За тези години НДК, сравнявайки наемите в района, губи приблизително 6 милиона лева без лихвите. Извинявайте, но по време на тяхното управление на НДК стигнахме до огромна загуба. Тя достига смущаващата сума от близо 90 милиона лева.

Смятам, че е нормално министерството да потърси всички свои отнети по някакъв начин имоти. Това не е партиен имот, а имот на Националния дворец на културата. И аз искам този дворец да си върне загубите и да работи човешки. И без това Дворецът на културата през годините е бил буквално обран от всякакъв вид хайдуци, подобни хайдуци.“

Според служебния министър на културата проф. Минеков, когато държавата и законът се завръщат, това не е реваншизъм.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна