Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Занков:

8 декември: Очаква се около 26 000 български студенти да празнуват по родните хотели

Имаме и входящ туризъм на Студентския празник

Снимка: Pixabay

Първите резервации, които постъпиха много отдавна, бяха точно за къщи за гости. Те свършиха като места възможно най-рано. Имаше интерес към зимните курорти, естествено Банско беше на първо място от тях. Имаше и инетрес и към градовете, които са близо до студентските кампуси. Тази година очакваме да празнуват като брой около 26 000 български студенти, които ще реализират нощувки по българските хотели, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Константин Занков, главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма.

Имаме и входящ туризъм на Студентския празник, очакваме в района на Банско около 2000 гърци.

В България самият сезон започва по-късно като брой настанявания. Иска ни се да започва от 1 декември, но не е така. Тази година ще отбележим ръст на резервациите спрямо миналата, която беше доста слаба за зимния сезон.


Ако през зимния период на 2018 и 2019 г. е имало около 1 млн. и 600 хил. чуждестранни туристи в България, миналата година имахме около 650 хил. Тази година очакваме около 1 млн. 200  до 1 млн. и 300 чужденци да пътуват до България за периода на зимния туристически сезон.

Познати на нас пазари за зимния сезон, които ни подкрепят за развитие на туризма, са Великобритания, Ирландия, Скандинавия и др.

Чуйте Константин Занков в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна