Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бистра Иванова: Мигрантите правят обществото ни по-пъстро и по-интересно

Мигранти с таланти или чужденците във вдъхновяваща светлина

Ищван Буш: Живеем в балон, исках да изляза от балона и да се запозная с различни хора

Бистра Иванова и Ищван Буш
Снимка: Ани Петрова

Чужденци във вдъхновяваща светлина отвъд черната кутия на стереотипите за непознатите - това ще представя Сдружение „Мулти култи колектив” в следващите месеци в рамките на проекта „Мигранти с таланти”. Ще има събития, на които водещи ще бъдат самите мигранти. Концерти, работилници, дискусии - всеки, който има интерес за досег с тези хора от първо лице, може да следи Фейсбук страницата на сдружението. Кампанията, която сега започва, ще продължи три години.

Бистра Иванова

Броят на мигрантите у нас нараства всяка година. България имаше профил с негативна нетна миграция – повече хора напускаха страната, отколкото идваха в нея. За 2020 г. обаче НСИ за първи път отбеляза, че повече хора са дошли, отколкото са я напуснали, обясни пред БНР Бистра Иванова, която е председател на „Мулти култи колектив”.

„За това има различни причини като Covid, Brexit, но фактът е факт – за първи път от 30 години имаме положителна нетна миграция. И тук идва въпросът кои са тези чужденци, които идват в страната.“

По време на управлението на ГЕРБ и Обединените патриоти образът на мигрантите беше деперсонифициран и за тях се говореше като за проблем и бреме, отбеляза Бистра Иванова. Според нея всъщност те носят голям потенциал и възможности.

Правят обществото ни по-пъстро и по-интересно. Това е и нашата покана – да дадем глас, собствен почерк на тези чужденци, които да покажат на какво са способни, какво носят в България.“

Първоначалният списък вече съдържа повече от 100 имена, а кампанията дори не е започнала официално. Сред тях са например готвач от Непал, музикант от Перу, дама от Доминиканската република, която се занимава с изкуство, жени бежанци от Афганистан... И Ищван Буш от Унгария, автор на подкаста „Тайни познати“, който е в България от 2013 г.

Ищван Буш

„Ние всички живеем в едно пространство, затворен кръг. Много е популярно да кажем, че живеем в балон. Исках да изляза от този балон. Отиваме на работа, имаме си приятели, но исках да видя и да се запозная и с други хора. Изглежда, че в днешния живот няма пространство за това или нямаме смелост, нещо липсва“, сподели Ищван Буш в предаването „Преди всички“.

Когато човек е в чужбина, има някакво празно пространство – малко трудно се свързва и се запознава с други хора, но езикът помага“, казва още Ищван, който се е убедил, че отсрещните приемат чужденеца различно, когато им говори на английски или на български, дори на лош български, защото това скъсява дистанцията.  

Бистра Иванова и Ищван Буш

Една от историите, които „Мулти култи колектив“ ще разкаже, е на жена от Кабул, която подготвя отварянето на собствено заведение у нас. Апелът в социалните мрежи да се подпомогне закупуването на последното оборудване за заведението срещнал голям отклик, посочи Бистра Иванова.

Когато един човек застане с лицето си, когато се покаже историята, когато се покаже градивното, което прави тя в България – защото тя става работодател, започва да плаща данъци, става активен участник в нашето общество - тогава видяхме, че българите подадоха ръка.“

Повече по темата слушайте в звуковия файл.  

Снимки: Ани Петрова

Музиката, която Ищван Буш ползва в своя подкаст и звучи във фрагмент от интервюто, е Opening Move на Shane Ivers - https://www.silvermansound.com.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени