Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите са в позиция на изчакване, за да не нарушат крехкия консенсус

Александър Димитров: Напрежение в парламента ще има, в момента се отлага

Няма извиване на ръце и непреодолими искания от преговарящите за коалиция

Александър Димитров
Снимка: БНР

"Няма извиване на ръце или непреодолими искания, които преговарящите за коалиция партии да поставят. По-скоро остри неразбирателства, които биха се появили евентуално, могат да провалят преговорите. Но на този етап са в напреднала фаза на разбирателство четирите политически формации. Те имат потенциал да постигнат баланс и можем да се надяваме на стабилност поне в първите 100 дни на новото правителство". Това коментира пред БНР д-р Александър Димитров, политолог, преподавател в УНСС.

Според него формулата всяка партия в управляващата коалиция да носи отговорност за определени министерства е "игра на сигурно" от мандатоносителя. 

Димитров посочи, че БСП се е отдръпнала от министерства, към които е имала претенции:

"Ако някой е правил по-сериозни отстъпки, може би трябва да го видим в БСП. Другите две формации - ИТН и ДБ - са взели това, което са искали, дори някои и непропорционално на електоралната си тежест".

По думите на политолога 47-ото НС не тръгва с експресивността, с която тръгваха предходните две, което според него е заради очакването този път да има редовно правителство:

"Всяка партия е в позиция на изчакване, за да не наруши крехкия консенсус между 4-те партии, преговарящи за коалиция. Напрежение между партиите ще има, просто в момента се отлага". 

Александър Димитров е на мнение, че зелен сертификат трябва да бъде въведен и за народните представители, а който няма, да се включва онлайн в пленарните заседания.

Политологът определи казуса с вестник "Труд" като нямащ отношение към свободата на словото.

Интервюто на Георги Марков с Александър Димитров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!