Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Мишел предупреди Русия, че ще плати висока цена, ако войските ѝ нападнат Украйна

Новият канцлер на Германия Олаф Шолц не изключи "последици" за газопровода "Северен поток 2", ако руски войски нахлуят в Украйна

| обновено на 08.12.21 в 18:50
Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предупреди Русия, че ще плати висока цена, ако войските ѝ нападнат Украйна. В реч пред посланиците на ЕС той заяви:

„Руските военни действия на границата са много обезпокоителни. И аз много ясно заявих, че Русия ще плати твърде висока цена - и политическа, и икономическа, ако нейните войски отново застрашат суверенитета на Украйна. Продължавам да вярвам в необходимостта от приятелски диалог с Русия, в т.ч. и на най-високо ниво“.

Думите на Мишел идват само ден, след като председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че при подобно развитие на събитията няма да има колебание да бъдат удължени съществуващите санкции срещу Русия, както и да бъдат въведени нови.

Същевременно новият канцлер на Германия Олаф Шолц не изключи "последици" за газопровода "Северен поток 2", ако руски войски нахлуят в Украйна.

Попитан от "Ди Велт" дали би използвал газопровода като лост в преговорите с Москва, Шолц заяви, че неговото правителство иска "неприкосновеността на границите да бъде зачитана".

"Всеки разбира, че ще има последици", ако това не се случи, каза Шолц в първия си ден като канцлер на Германия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна