Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Кодекса на Евросъюза за полицейско сътрудничество:

ЕС планира създаването на единно звено за контакт между полицейските сили

Маргаритис Схинас (вляво) и Илва Йохансон дават пресконференция относно пакета за полицейско сътрудничество в Брюксел, 8 декември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните членки на ЕС да създадат единно звено за контакт между полицейските сили, което да работи непрекъснато, да разполага с подходящ персонал и да предлага "обслужване на едно гише" за обмен на информация с другите държави от Общността. Това е част от Кодекса на ЕС за полицейско сътрудничество между страните членки, който бе представен днес в Европейската комисия.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон цитира данни, според които 70 на сто от криминалните групировки в ЕС действат в поне три страни членки, а 80 на сто са замесени в трансгранична престъпност.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас подчерта:

„Много често организираните криминални групировки имат по-добро трансгранично сътрудничество, отколкото нашите правоприлагащи агенции.  Престъпността мисли глобално, докато много често полицията е принудена да мисли национално, дори понякога регионално“.

Като противодействие на този проблем, Комисията предлага създаване на общ списък на престъпленията, за които са възможни трансгранични преследвания по гореща следа и сигурни средства за предаване на съобщения, чрез които полицаите да комуникират със свои колеги в други страни членки.

В предложенията на Комисията е включено добавянето на портретни снимки на заподозрени и осъдени лица в автоматизираната система за обмен на информация между страните членки.

Основната роля в координацията е предвидена за Европол.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна