Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Райън, СЗО: Малко вероятно е Омикрон напълно да заобикаля наличната Covid имунизация

Омикрон носи по-голям риск от заразяване при преболедували и ваксинирани, каза Тедрос Гебрейесус

| обновено на 08.12.21 в 18:41
Майкъл Райън, директор на програмата за извънредни ситуации на СЗО.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“ обявиха, че ваксината им срещу Covid-19 е ефективна и при новия щам Омикрон, но при три поставени дози.

Според Световната здравна организация е малко вероятно съществуващите ваксини изобщо да не работят срещу Омикрон, който може би е по-малко опасен от предишни варианти.

Резултатите от предварителните проучвания на "Пфайзер“ и Байонтех" сочат, че вариантът Омикрон може да е недостатъчно неутрализиран след две дози от ваксината им, а след бустерна доза създадените антитела противодействат по-успешно на щама.

От компанията допълват, че ваксинираните може би все още са защитени от тежко протичане на Covid-19 и при новия щам. "Пфайзер“ и Байонтех" се въздържат от категорични заключения относно Омикрон поради ранната фаза на изследванията върху новия вариант, но твърдят, че ще имат пригодена към него ваксина през март.

Анонсът на компаниите последва резултатите от проучване в Южна Африка, според което съществуващите ваксини, включително тази на "Пфайзер", са по-малко ефективни срещу заразяване с Омикрон.

Пред "Франс прес" директорът на Африканския институт за здравни изследвания, провел опитите, проф. Вилем Ханеклом уточнява, че става въпрос за ранни лабораторни изследвания и е нужно да се наблюдава каква ще е ситуацията при нарастващото разпространение на щама по целия свят.

И едно важно допълнение:

"Много ранни резултати показват, че ваксините ще ни защитят от тежко боледуване и смърт, което е основната причина изобщо да се ваксинираме".

"Много малко вероятно е Омикрон напълно да заобикаля наличната имунизация срещу коронавируса", смята и директорът по извънредни ситуации на Световната здравна организация Майкъл Райън.

Той допълни, че първоначалните данни не показват по-сериозно протичане на Covid-19 при Омикрон, а напротив - посоката е към по-леко протичане с уточнението, че отново става въпрос за ранни проучвания.

Вариантът Омикрон носи по-голям риск от заразяване с коронавирус при вече преболедували и ваксинирани, но причинява и по-леко преболедуване от това при Делта варианта. Това заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, цитиран от Франс прес.

Изказването му е базирано на първоначалните изследвания в Южна Африка, където новият вариант беше открит.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна