Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага нов инструмент срещу държави, използващи икономическа принуда

Валдис Домбровскис
Снимка: БГНЕС

"Ако трета страна ограничава доставките на газ за ЕС, за да повлияе на Общността да вземе решение в една или друга област, тя може да попадне под ударите на предлагания от Европейската комисия нов инструмент срещу използването на икономическа принуда". Това каза изпълнителният заместник-председател на Комисията Валдис Домбровскис при представянето на предложението на механизма за противодействие на трети страни.

Новият инструмент ще позволи на Европейския съюз да налага контрамерки като мита и ограничаване на вноса от въпросната държава, ограничения на услугите и инвестициите, както и мерки, които ще намалят достъпа им до единния пазар. В изявлението си еврокомисар Домбровскис не спомена конкретна страна, но се разбра, че става дума за Русия.

Той подчерта, че този инструмент ясно показва, че ЕС твърдо ще се защитава и няма да се поколебае да отвърне, ако почувства, че е заплашен:

„С приемането на този инструмент ЕС ще изпрати ясно послание, че няма да приемем тактиката на сплашване, която да постави на риск наши ключови политики. Има широк консенсус между различните страни в Общността, че е правилно да се действа така и това е ясният резултат от обществените ни консултации. Бъдещият инструмент срещу икономическата принуда ще ни помогне да отговорим на геополитическите предизвикателства през следващите десетилетия, като запазим ЕС силен и действен.“

Еврокомисар Домбровскис уточни, че в момента се проучва случая с ограничаването от страна на Китай на търговията с Литва във връзка с взети от нея решения, като се прави оценка дали той представлява икономическа принуда.

Литва откри на своя територия представителство на Тайван, който Китай смята за своя неделима част, а ЕС също не е признал като отделна държава.

Предстои инструментът да получи одобрението на Европейския парламент и Съвета на ЕС, преди да влезе в сила.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени