Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започва строителството на пробива под Централна гара в Пловдив

| обновено на 09.12.21 в 07:16

Започват модернизацията на ЖП Гара Пловдив и пробива под нея. С първа копка начало на строителството ще дадат представители на местната власт и на Националната компания „Железопътна инфраструктура". Стартът беше насрочен първоначално за 19 ноември, но след това беше отложен. 

Проектът е на НКЖИ за близо 90 милиона лева, а по план работата ще продължи две години - дo ĸpaя нa 2023 г..

Пробивът ще свърже южните квартали на града с центъра. Трасето му е съобразено с предвиденото в общия устройствен план на Пловдив подземно преминаване от бул. „Васил Априлов“ към бул. „Македония“ под района на гаровия комплекс. 
Предвижда се изграждане и на удобни вертикални пешеходни връзки. Очаква се с реализацията на проекта да се  намалят задръстванията в автомобилния трафик и вредното въздействие върху въздуха в Пловдив и региона. 
Едновременно с това с рехабилитацията по коловозите ще се създаде възможност по една от най-важните жп връзки у нас, да се повиши скоростта на жп превоза по основното направление на Коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“ от Европа през Сърбия към Турция и Черноморието. 

Изпълнител на строителството е дружеството Обединение „Проект Пловдив“, което включва фирмите „Трейс Груп Холд“ АД и „Балкантел“ ООД.

Обектът „Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив“ е част от проекта „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР