Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Борислав Сандов: Коалицията в настоящия ѝ вид е неизбежна

Христо Иванов и Атанас Атанасов ще подпишат коалиционното споразумение, очаква се ДСБ да има номинации за областни управители

Борислав Сандов
Снимка: Ани Петрова

ДБ вече има готовност да подпише коалиционно споразумение. Подписването от страна на ДБ ще стане от Христо Иванов и Атанас Атанасов. Това каза пред БНР Борислав Сандов от Зелено движение, който ще бъде министър на екологията и вицепремиер в бъдещото правителство. „След вчерашните финални срещи не можем да очакваме сериозни промени“, допълни той.

Коалицията в настоящия ѝ вид е неизбежна, смята Сандов. 

Запитан произнасят ли се отделните коалиционни партньори по имената, предлагани от останалите, Борислав Сандов коментира:

„Прави се предварително, като нагласи, съгласуване, но ПП като мандатоносител са тези, които могат да проявят обструкции. Иначе ще се блокираме. Идеята е ПП да играе ролята на балансьор, те да направят предварителни сондажи.“

Има и общи принципи, заложени за състава и структурата на МС, посочи той.

Не знаем имената на БСП“, даде пример Сандов.

Той потвърди, че Агенцията по храните и структурата за горите излизат от Министерството на земеделието и преминават към Министерския съвет.

ДБ е предложила единият вицепремиер да бъде по устойчиво развитие и климатични политики, стана ясно още от думите на Сандов.

Относно предложението във всяко министерство да има съветник от партия, различна от тази, чийто е министърът, Борислав Сандов уточни:

„Това са едни „допълнителни очи“ от страна на отделните политически формации в широката коалиция. (…) Не е идеята някой да бъде на хранилка.“

Освен „надзорниците“, ще продължат да функционират и експертните групи, които преговаряха по отделните политики, допълни Борислав Сандов.

Той изрази очакване другите две кандидатури на ДБ за министри да бъдат Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

Очаква се ДСБ да има номинации за областни управители, за да поеме своята отговорност, след като няма да има свой министър в бъдещия кабинет, поясни още Сандов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"