Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова Зеландия ще забрани на бъдещите поколения да пушат цигари

Тютюнопушенето е особено разпространено сред маорската общност.
Снимка: Ройтерс

Нова Зеландия обяви днес планове за забрана на пушенето с помощта на прогресивно увеличаване на възрастта, на която можеш да си купиш тютюневи продукти в „първи подобен опит в света“, с който днешните подрастващи никога няма да могат си купят цигари законно, предаде АФП.

Страната в момента не разрешава продажба на тютюневи продукти на под 18-годишните, а министърката на хранителната сигурност и зам.-министър на здравеопазването Айша Виръл заяви, че от 2027 г. забраната ще се увеличава годишно с по една година.

„Искаме хората никога да не започват да пушат…истината е, че няма възраст, на която е безопасно да се започнат цигарите“, каза Виръл.

Правителството смята още да ограничи местата, на които се продават цигари и да остави на пазара само нисконикотинова продукция, за да намали възможността за пристрастяване.

Според Виръл мерките запазват ролята на Нова Зеландия на глобален пионер в ограничаването на тютюна с действия като забрана на цигарени компании да спонсорират спортни събития през 1990 и забраната за пушене в барове през 2004 г. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна