Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Страната на лалетата предлага над 2100 програми на английски език

Представят нидерландски университети в Стара Загора

Университетът в Лайден, Нидерлания, основан през далечната 1575 година
Кариерни експерти ще запознават зрелостници с възможностите за кандидатстване и прием в университети в Нидерландия през академичната 2022/2023 година. Форумът е безплатен и ще се проведе този петък в Международния младежки център в Стара Загора. Организатор е компания, официален представител на 20 нидерландски университета за България. С тяхната професионална подкрепа над 100 младежи от града и региона вече следват в развитата и с новаторски дух западноевропейска страна. Консултантите ще представят най-актуалните програми в тамошната образователна система.
След Брекзит и последвалите във Великобритания промени, интересът на младите българи се фокусира към Нидерландия. Страната на лалетата става все по-привлекателна за младежи, устремени да учат в чужбина. Университети в Ниската земя предлагат над 2100 образователни програми на английски език, каза Елица Катранджиева от организаторите. В разговора тя подчерта, че нидерландското висше образование е на високо академично ниво, а дипломите - световно признати. 
Традиционно професии от IT сферата, инженерни специалности и международен бизнес са сред най-желаните. Расте интересът и към програмите, насочени към гейминг индустрията, креативен бизнес, медии и туризъм. Годишната такса за обучение във финансираните от държавата университети е 2209 евро за бакалавърски и магистърски програми. По решение на правителството таксата за първата година от бакалавърската степен е намалена наполовина.  
В Нидерландия има 53 висши учебни заведения, разделени в две категории: класически университети с теоретична и изследователска насоченост и университети по приложни науки с по-практична насоченост. Седем от тях попадат в топ 100 на World University Rankings.
Елица Катранджиева съветва младежите да направят своя осъзнат избор възможно най-рано, защото образователните институции в Нидерландия поставят изисквания, които засягат профилирането след 10-ти клас в българските училища. 
За реда, условията и сроковете за кандидатстване - чуйте подробности в звуковия файл:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР