Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Драганова:

Тепърва ще става ясно за какво точно ще се дават парите в културата

Снимка: Pixabay

В преговорите за съставяне на кабинет за сектор “Култура“ се установи това, което всички знаем от много време насам, че културата е с изключително ниски нива на финансиране. В рамките на преговорите се показа политическата воля финансирането да бъде увеличено до 1%.

Това, което установихме, е, че, от една страна, се говореше за покачване на бюджета на финансирането, но тепърва трябва да се разбере точно за какво ще бъдат дадени тези пари, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Виктория Драганова, визуален артист и куратор.

“Трябва да признаем, че за първи път виждаме подобен диалог, подобен разговор за културата в нашето поле. И подобен начин на заявка на различни партии да участват в този процес – какво виждат и какво припознават за важно.

Знаем, че покрай Националния план за възстановяване ще има много допълнителни средства, това ще бъде изключително важен инструмент. Все още не е ясно как точно ще стане това и кое точно има нужда от реформиране и по какъв начин.

Това ще бъде нещо, което ще се уточнява от тук нататък. Имаше доста предложения, за които после много колеги останаха скептични – за една много силна роля на Министерство на културата, за силна централизация. Показа се желанието за подобен вид управление, но също несъвместимо с един цели, които сме си поставили, свързани с изграждането на независими и функциониращи ядра.

Важното за мен от тук нататък е да се мисли за министъра и Министерството като структура, която мениджърски и експертно да подхожда в сектора на културата. Да се мисли по какъв начин могат публични и независими сектори да бъдат подкрепени.

На няколко пъти Кирил Петков споменаваше доколко е възможно самофинансирането на културния сектор, което на този етап едва ли може да е цел. Трябва да мислим много повече за това по какъв начин България ще влезе в един европейски международен културен обмен.“

Чуйте Виктория Драганова в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени