Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Русинова: След построяването на път в България после се забравя за него

Снимка: БГНЕС

Когато стане голям пътен инцидент, се говори три дни и след това всичко приключва. Това каза в ефира на Радио София Диана Русинова – председател на Европейския център за транспортни политики.

„За съжаление темата е интересна само тогава, когато нещо е станало. Явно медийните продуценти преценяват, че темата тогава има интерес и хората биха я гледали. През цялото останало време на нас ни се налага да се борим за малко медийно пространство, в което да уведомим хората евентуално какви са опасностите, които ги грозят на пътя, какви са проблемите, които ни заобикалят, свързани с пътната безопасност, защото в крайна сметка, в България всяка година умират около 600 души“, добави Диана Русинова.

От Европейския център за транспортни политики са подготвили справка колко уреди за измерване на маркировката могат да предоставят като неправителствена организация.

По думите на Русинова държавата отрича да има проблем, а проблемът е хроничен.

След трагичната катастрофа на АМ "Струма", в която загинаха 45 души, екперти от Европейския център за транспортни политики, заедно с техни македонски колеги са обходили мястото на инцидента и са установили, че на мантинелите няма липсващи болтове.

"Има болтове, просто тази ограничителна система за пътища или мантинела е твръде стара. Тя е трябвало да бъде подновена. Това е честа практика в България, на която ние се противопоставяме - построяваме един път, "хвърляме" го там да карат колите по него и забравяме за него", каза Диана Русинова.

От Европейския център за транспортни политики са изразили несъгласие автомагистралата да бъде въведена в експлоатация, тъй като по думите на Русинова тя не е годна.


Подробности можете да чуете в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!