Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът за жените и Кабинет. Бг с кампания за психичното здраве

Надежда Дерменджиева: Няма грешни мисли и емоции заради пандемията - каквото и да мислите и да чувствате, то е ОК

Цветелина Йосифова: Жените са по-уязвими в последната година и половина

Снимка: bgfundforwomen.org

Българският Фонд за жените и онлайн платформата за психотерапевтична помощ  - Кабинет. Бг започват кампания за психично здраве. Това става в навечериетго на Международния ден за правата на човека - 10 декември.
"Това, което ни мотивира за тази кампания е, че достъпът до психотерапия е човешко право", коментира в "Хоризонт до обед" Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Българския фонд за жените.

"На второ място - мотивира ни това, че пандемията отключи най-различни емоции, които тепръва ще описваме на глобално ниво. С кампанията искаме да кажем на всички, не само на жените, че каквото и да мислите и да чувствате, то е ОК -  няма грешни мисли и емоции.

На трето място това, заради което направихме тази програма за безплатна психотерапевтична помощ е - това е, че има кой да ви чуе. Не сте сами и ваше е правото кога да опискате такава помощ", каза още Дерменджиева.

"Аз бих казала, че всеки има някакво страдание и то може да е в резултат на ситуацията с пандемията, но като че ли жените са в една степен по-уязвими", посочи по темате пред БНР и Цветелина Йосифова, психотерапевт от Кабинет.бг - онлайн платформа за психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа, създадена от Българското общество по групова анализа и групови процеси.

Думите влияят върху мисленето, настроението, поведението, а защо не и върху физическото здраве?

"Тази уязвимост идва заради многото роли, които жената традиционно поема и има през целия си живот. И тези роли нито биват отменени, когато има някаква масова криза, каквато е пандемията, а по-скоро изискванията към тях се засилват.  Жените се оказват в ролята на обгрижващ, човек,  който е традиционно избутан, от който не се очаква, че ще прави кариера...

Ние в тази посока искаме да работим с БФЖ. 65 на сто от хората, които търсят подкрепа при нас са жени - като възрастовият диапазон е много голям - от деца под 18 (имаме момиче на 6 годинки) до 85 годишни жени. Представете си колко случки и истории има, които очакват разрешение", разказа още Йосифова.

Български фонд за жените и Кабинет.бг се присъединяват към призива на СЗО да спре неглижирането на проблема и поставят началото на дългосрочна програма за безплатна подкрепа на жени и момичета в затруднение и риск.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени