Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиционното споразумение ще бъде оповестено утре

| обновено на 09.12.21 в 17:55
Изявление след днешната спешна среща на четирите политически сили в НС.
Снимка: БГНЕС

Всички противоречия между партиите са изчистени. Това обявиха лидерите на преговарящите за съставяне на правителство формации след извънредна лидерска среща днес. Очаква се коалиционното споразумение за управление на страната да бъде готово до края на днешния ден, а утре, след пленума на БСП, насрочен в ранния следобяд, да бъде оповестено, уточниха съпредседателите на "Продължаваме прояманата" Асен Василев и Кирил Петков. 

Изненадващо тази сутрин - преди началото на пленарното заседание - се състоя дългоочакваната и дълго отлагана обща лидерска среща на формациите, преговарящи за съставяне на кабинет. Първоначалният анонс беше, че тя е свикана по искане на БСП, които на финалната права са възразили, че в представения им за одобрение текст не са открили своите забележки за законодателство в социалната сфера. 

Участници в разговора обаче разкриха пред Националното радио, че акцентът е бил другаде - уточнявал се е механизмът, по който ще се извършват назначенията на държавно и областно ниво. Приело се е съответният министър и партия да правят предложения, които да се съгласуват с премиера, а не на коалиционен съвет. 

И още - отхвърлена е била идеята всяко законодателно предложение да минава на предварително обсъждане с останалите формации и всяка политическа сила ще има право на инициатива, щом изрично не е записана в споразумението.

Така след час и половина преговори се оказа, че всички противоречия са изгладени. Един след друг лидерите на четирите формации уверяваха, че разминавания вече няма и помежду им цари пълно разбирателство. Асен Василев обясни:

„Финалните текстове са готови в момента, така че смятаме, че живот и здраве, ще имаме, надяваме се, напълно оторизирано коалиционно споразумение утре до края на деня. Нали така“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди, че вече няма възражения.

„Да, ние имахме забележки по законодателната програма в социалната сфера, но всичко е решено и разположено в бюджетирането за догодина“.

Ива Митева от ИТН и Христо Иванов от ДБ също са удовлетворени:

„Всяка една страна трябваше внимателно да преразгледа споразумението. В края на краищата всеки си слага подписа, всеки иска да бъде спокоен. Успяхме да постигнем съгласие за всичко, така че няма никакви проблеми“

Христо Иванов от ДБ обяви:

"Всичко е в нормален работен порядък на уточняване на теми, които са важни разбира се, но няма нито една тема, която да бъде препъни камък, да променя нещо фундаментално. Такова нещо днес няма".

Кирил Петков от ПРодължаваме промяната обобщи:

„Вървим към предлагане на едно стабилно правителство, което се надяваме да бъде следващите четири години“.

Все още не е ясно дали всяка формация ще сложи подписи под двустранно споразумение с "Продължаваме промяната" или то ще бъде подписано общо. Сигурно е обаче, че него няма да има имена на министри. Те ще станат ясни следващата седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна