Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново спор за зелените сертификати в НС

В Европейския парламент той е задължителен

| обновено на 09.12.21 в 16:51
Снимка: Ани Петрова

Депутатите обсъждаха проекторешение на „Продължаваме промяната“, с което народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина заради коронавирус, могат да участват онлайн в пленарните заседания. Дебат в залата предизвика предложението на ГЕРБ в текста на решението да бъде въведено и изискване за зелен сертификат.

Асен Балтов от ГЕРБ го мотивира така:

„Мисля, че ние също трябва да пазим човешките животи на всички, които ни заобикалят - нашите семейства, приятели, близки, журналисти, администрация, която работи в Народното събрание. По никакъв начин народният представител не трябва да бъде по-различен от останалите в обществото“.

Георги Свиленски от БСП бойкотира предложението на бившите управляващи с мотива, че това е дискриминация:

„Да поставяме зеления сертификат като някаква норма за влизане или за излизане в НС за заседание или не, всички ние ставаме съучастници в това българските граждани да не се ваксинират. Тези дебати, които се опитваме да ги водим тука, работят в обратна посока“.

От „Възраждане“ също се обявиха против. Депутатът Цончо Ганев остро разкритикува ГЕРБ:

„Очаквах днес да има нова декларация от сектора на ГЕРБ да изчетат и да обяснят как всички трябва да се съобразяват с това, което те искат, а именно, от залата да бъдат изгонени абсолютно всички и да останат само те - да дерибействат и да правят това, което са си решили. Крайно време е да разберете, че това нещо свърши. В българския парламент не може да си позволявате да нарушавате Конституцията и да ограничавате нашите права да сме тук и да защитаваме правата на нашите избиратели. В момента посягате и на нашите права“.

От „Има такъв народ“ също не подкрепят предложението. 

От ПП и ДБ предложиха въпросът за зеления сертификат да бъде обсъден като отделна точка в друго заседание.

А от ДПС заявиха, че подкрепят ГЕРБ.

"В момента абсолютно всеки, който влиза в Европейския парламент, независимо дали е евродепутат, служител, журналист или просто посетител, е длъжен да покаже зеления си сертификат. Това беше потвърдено преди малко от български евродепутат, който допълни, че дори за малко да е напуснал сградата, на влизане трябва отново да покаже документа. Това важи и за трите сгради -  в Брюксел, в Страсбург и в Люксембург, където се намира администрация на Европейския парламент. Това, което трябва да се представи на входа, е или документ, че си ваксиниран, отрицателен PCR тест, или, че си преболедувал Covid-19".

Това обясни кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова във връзка с твърдението на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, че в ЕП зеленият сертификат не се изисква за влизане в институцията. 

Тя поясни, че е имало обжалване на решението от група евродепутати, но от Съда на ЕС потвърдиха пред "Хоризонт", че в Общия съд са заведени 2 дела срещу тази мярка, от двама евродепутати. И в двете дела се иска отмяна на това решение. Има определение от 5 ноември, с което мярката действително е замразена, но след него има две други от 30 ноември, които гласят точно обратното - че няма основания за подобни действия и на практика обезсилват предишното. Това определение подлежи на обжалване, което до момента обаче не е направено и мярката се прилага абсолютно за всички, които влизат в сградите на Европейския парламент, без никакво изключение. 

В Европейската комисия сертификатът е задължителен за посетители, но не и за служители и журналисти, които имат постоянна акредитация. 

В Съвета на ЕС зеленият сертификат е задължителен само за определени места, наречени "зелени зони", където се събират повече хора - заседателни зали, но не и ако служителите влизат в офиса си. Имало е искане за задължително представяне на документа в Комитета на регионите, но засега не е прието. 

Репортажите можете да чуете от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна