Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Ловеч направиха галерия на областните управи

Снимка: Пламен Христов

В сградата на областната администрация в Ловеч е открита галерия на местните областни управители.

На днешния 9 декември се навършват 30 години от създаването на институцията областен управител на Ловеч.

Инициативата за откриването на галерията с портрети на досегашнитеобластни управители на област Ловеч е на настоящия управител Светослав Славчев с идеята да се покаже уважение към хората, провеждали държавната политика на регионално ниво и допринесли за развитието на областта.

„Всички ръководители на областта са изложени в тази галерия и се надявам историята да бъде продължена и занапред. Мисля, че трябва да се отделя уважение към тези ръководители, които са работили за благото на народа.“

От декември 1991 г. с решение на Министерския съвет тогавашните областни народни съвети се закриват и на тяхно място се изграждат областни администрации с областен управител. Първият областен управителза област Цоньо Ботев, като тогава областта включва и бившите окръзи Плевенски, Габровски и Великотърновски.

С указ на президента на републиката от януари 1999 г. страната е разделена на 28 области, като Ловешка обхваща осем общини. За управител е назначен Гето Джурковски.

Първата жена областен управител на Ловеч е Сурай Велиева.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР