Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мая Праматарова: "Поетът и властта – това е темата, която изплува отново в нашите авторитарни времена"

"Майстора и Маргарита" с премиера в Младежкия театър "Николай Бинев"

Николай Поляков: "Булгаков е неуловим"Изключителната, вечна и непреходна творба на руския писател и драматург Михаил Булгаков ще оживее за първи път на сцената на Младежкия театър на 10-и и на 11-и декември.
"Три съвсем несъвместими наглед пласта: реалността, връщането в историческия план с разпъването на Христос и цялата дяволиада - преплитането, събирането на тези три пласта, изискват почти фокуснически умения на режисьора и актьорите" - споделя режисьорът Николай Поляков в предаването "Сценична треска"

„Николай Поляков е дал една много хубава взаимовръзка... Той умее да навлиза в пространството на руската класическа литература, умее да го превръща в сценичен текст.” - казва Мая Праматарова за режисьора на спектакъла.

"Невидима и свободна! Невидима и свободна! (...) Летящата извиваше глава нагоре и наляво и се любуваше на луната над нея, която се носеше като бясна обратно към Москва, но в същото време чудодейно си стоеше на мястото и върху нея ясно личеше загадъчен тъмен дракон или може би конче-вихрогонче с остра муцунка, обърната към напуснатия град. Тогава Маргарита изведнъж си помисли, че всъщност е глупаво така лудо да препуска с метлата. Лишава се от възможността да разгледа всичко спокойно и да се наслади до насита на полета..."
Драматургът на пиесата Мая Праматарова пише на стената си във Фейсбук: "Сгъстеното време, многото герои и събития винаги са били голямото предизвикателство за сценични или киноверсии на романа. Представян е от над 500 театрални трупи по света. За първа сценична адаптация се приема спектакълът «Майстора и Маргарита» на знаменития екип Юрий Любимов и Давид Боровски&Co през 1977 година (преди това, още от 1971 година, в Полша са правени театрални опити върху романа, обикновено наричани «Черна магия»). Спектакълът на Любимов идва в «Таганка» като извънрепертоарен и съответно няма заделени средства нито за декор, нито за костюми. Давид Боровски включва в сценографията знаменитата си завеса от «Хамлет», оборудва го с огледала и реквизит други спектакли, но ентусиазмът е изключителен, а успехът – неимоверен. Много късно, 10-15 години след премиерата имах шанса да гледам това представление, ако точната дума е гледам, защото буквално висях в препълнената зала на един парапет и не толкова виждах актьорите, колкото махалото-часовник, което отмерваше времето, така важно за Майстора и Маргарита».
В края на 70-те «Майстора и Маргарита» се прави и в Ню Йорк в Public Theater от Андрей Шчербан и тази версия е наречена от създателите си "световна премиера". Като се има предвид колко са различни сценичните адаптации на творбата и досега всеки нов опит може да претендира, в някаква степен, че е световен"

Режисьор на „Майстора и Маргарита” е Николай Поляков. Преводът е на Лиляна Минкова.

Сценографията е дело на Венелин Шурелов, а работата по костюмографията е на Елица Георгиева.

Композитор на спектакъла е Асен Аврамов, а хореограф - Александър Манджуков.

Актьорският състав съчетава опитни и вдъхновяващи актьори с млади и талантливи лица.

Снимки в галерията на фотографа Гергана Дамянова.

В прикачeните звукови файлове ще чуете интервюта с режисьора Николай Поляков и драматурга Мая Праматарова.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия