Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Гяурова: Решението на СРС за Точкова е със символно значение

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Решението на Софийския районен съд е със символно значение, защото показва еманципация на съда по отношение по ключов въпрос, какъвто е мандатността на главния съдебен инспектор. Надявам се сега, когато има решение, което сезира и прокуратурата, да последва реакция и от Точкова, и от инспекторите". 

Коментарът пред БНР направи Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи. 

Софийският районен съд (СРС) обяви в свой акт, че главният съдебен инспектор Теодора Точкова заема незаконно позицията, защото мандатът ѝ отдавна е изтекъл. Столичният съдия сезира прокуратурата, защото Точкова продължава да извършва действия от името на служебната позиция, която по закон не може да заема. В решението си съдия Мирослав Петров обяснява, че става дума за узурпиране на власт и констатира, че правният нихилизъм на Народното събрание е довел до конституционна криза в съдебния инспекторат. Съдия Петров произнася своето решение, след като съдът е сезиран от неговия бивш колега Методи Лалов, който беше председател на Софийския районен съд. 

По думите на Гяурова ще бъде интересно решението на съда по жалбата на съдия Петков, тъй като в нея се отправя важно предложение - председателят на Върховния касационен съд да сезира Конституционния съд по темата за мандата на главния инспектор - дали може удължаван изрично или мълчаливо. 

В предаването "Хоризонт за вас" тя допълни: 

"Предвид новата политическа конфигурация в Народното събрание и разместването на властовите позиции извън Народното събрание смятам, че 47-ото Народно събрание, ако иска да реализира сериозна съдебна реформа, трябва да стартира с откриване на процедурата за избор на главен инспектор и на инспектори. Не трябва да се търси извинение с това, че Конституцията е регламентирала конституционно мнозинство от 2/3 за техния избор. Ако не си подадат оставките главният инспектор и останалите инспектори, те трябва да депозират молби да бъдат върнати на съответните позиции в съдебната власт".  

Интервюто с Биляна Гяурова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени