Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Генчовска: Няма да има промяна в позицията на България за РСМ

Служебният министър Светлан Стоев предаде управлението на Теодора Генчовска, новоизбраният министър на външните работи в кабинета на Кирил Петков.
Снимка: БГНЕС

Няма да има промяна в позицията на България за Република Северна Македония, заяви новият министър на външните работи Теодора Генчовска веднага след церемонията по предаване на властта от вече бившия служебен министър Светлан Стоев.

„Аз приех поста от дама, предавам го на дама - значи го предавам в добри ръце“, отбеляза Стоев.

„Когато влизам в тази сграда, когато съм влизала в тази сграда, винаги изпитвам респект“, каза новият дипломат номер едно.

Темата за Република Северна Македония доминира изявленията на Светлан Стоев и Теодора Генчовска.

Стоев обясни, че отказва да коментира отговорите на Скопие по пакета от 5+1 от точките с искания на България, тъй като те бяха забавени.

България изпраща исканията си още в началото на лятото, а отговорите са получени едва през ноември на срещата на външните министри на страните-членки на НАТО в Рига:

„От едната страна се прави всичко възможно, за да бъдем поставени на допълнителен натиск в последните дни преди Европейския съвет, който ще бъде тази седмица, да решаваме въпрос, който, така или иначе, не се решаваше през целия период на служебното правителство“

На Съвета „Общи въпроси“ утре България ще бъде представена от Румен Александров – постоянен представител на страната ни в Европейския съюз, заяви Теодора Генчовска, а за Република Северна Македония беше категорична:  

„На този етап няма да има промяна в позицията, придържаме се към договора и към декларацията Народното събрание“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна