Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Aнализ: Хапчето на Pfizer намалява с близо 90% хоспитализация и смърт при високорискови пациенти

Хапчето действа успешно и срещу варианта Омикрон

Снимка: Ройтерс

Компанията Pfizer заяви във вторник, че окончателният анализ на нейното антивирусно хапче за лечение на Covid-19 показва 89% ефикасност при предотвратяване на смърт и 88% ефикасност срещу хоспитализация при пациенти с висок риск, заразени с коронавирус, съобщава Ройтерс.

Последните лабораторни данни също така показват, че лекарството на Pfizer запазва своята ефективност срещу бързо разпространяващия се вариант на коронавируса - Омикрон.

През миналия месец американският производител на лекарства каза, че пероралното лекарство е около 89% ефективно за предотвратяване на хоспитализация или смърт в сравнение с плацебо въз основа на междинни резултати при около 1200 души.

Данните, оповестени във вторник, включват още 1000 души допълнително спрямо предварителното проучване.

Никой в последното ​​проучване, който е получил лечение с хапчето на Pfizer, не е починал, в сравнение с 12 смъртни случая сред получилите плацебо.

Хапчетата Pfizer се приемат с по-стария антивирусен препарат ритонавир (ritonavir) на всеки 12 часа в продължение на пет дни, започвайки малко след появата на Covid симптомите. Ако бъде разрешено, лечението ще се продава под името Paxlovid.

Pfizer също така публикува ранни данни от второ клинично изпитване, което показва, че лечението намалява хоспитализациите с около 70% при около 600 възрастни със стандартен риск.

"Това е зашеметяващ резултат", каза в интервю главният научен директор на Pfizer Микаел Долстен.

"Говорим за зашеметяващ брой спасени животи и предотвратени хоспитализации. И разбира се, а лечението бъде стартирано бързо след заразяване, вероятно ще намалим драстично предаването на заразата", допълни той.

Долстен също така каза, че очаква скоро разрешение за употреба на хапчето при високорискови лица от страна на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и други регулаторни агенции.

"Ние сме в много напреднал регулаторен диалог както с Европа, така и с Обединеното кралство, и имаме диалог с повечето от големите регулаторни агенции в световен мащаб“, посочи той.

Понастоящем в САЩ няма разрешени перорални антивирусни лечения на Covid-19, напомня Ройтерс.

Конкурентите от Merck & Co поискаха разрешение за спешна употреба на тяхното антивирусно хапче молнупиравир (molnupiravir). Но това лекарство само намали хоспитализациите и смъртните случаи в клиничното си изпитване на пациенти с висок риск с едва около 30%.

Някои учени също така изразиха опасения за безопасността относно потенциала за вродени дефекти от лекарството Merck, както и опасения, че то може да причини мутация на коронавируса.

Лекарството на Pfizer обаче действа по различен начин. Той е част от клас лекарства, наречени протеазни инхибитори, използвани в момента за лечение на ХИВ, хепатит С и други вируси.

Долстен каза, че неотдавнашните лабораторни тестове показват, че активността срещу протеазата на варианта Омикрон е "също толкова добра, колкото по същество всеки опасен вариант на SARS-COV-2 (Covid-19)".

Компанията Pfizer заяви, че може да разполага със 180 000 курса за лечение, готови за доставка тази година и планира да произведе поне 80 милиона повече през 2022 година.

Долстен отбеляза, че Pfizer се стреми да разшири това производство допълнително, тъй като новите варианти, като новооткрития Омикрон, могат да доведат до значително повишаване на нуждата от антивирусни лекарства, тъй като настоящите ваксини изглеждат по-малко ефективни за предотвратяване на инфекция с Омикрон.

Pfizer, която произвежда една от водещите ваксини срещу Covid-19 с германския си партньор BioNTech, се съгласи да позволи на производителите на генерични лекарства да доставят версии на лекарството в 95 страни с ниски и средни доходи чрез лицензионно споразумение с международната група за обществено здравеопазване Medicines Patent Pool (MPP).

Въпреки това Долстен каза, че за следващата година очаква лекарството да се произвежда основно от Pfizer.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени