Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков и Заев обсъдиха създаване на работни групи и преговори София - Скопие

Любчо Нешков: Българо-македонското сближаване няма алтернатива

| обновено на 14.12.21 в 18:02
Кирил Петков на заседание на МС
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков е разговарял вчера по телефона с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

Двамата са обсъдили идеята за създаване на работни групи между двете държави.

Петков очаква да има план за действие и още от януари работните групи да постигнат реални резултатиИдеята е преговорите между София и Скопие да напреднат в по-оперативен план:

„Надявам се в началото на януари да имаме ясен план кои са работните групи, включително това, което говорихме тази сутрин - да включва култура, да включа инфраструктура и да включва икономика, като допълнение на тази за историята и да направим план за действие, още през ранния януари тези работни групи да имат реални резултати с идея да напреднем в преговорите по оперативен план“. 

С коментар по темата в предаването „Нещо повече“ на „Хоризонт“ се включи Любчо Нешков, журналист и собственик на информационна агенция БГНЕС: 

„Много е важно, когато правим стъпки напред, да се знае какво се е случило. Ако има нещо последователно в българската политика, това е отношението ни към Македония. В София искаме много повече от Скопие да започнат преговорите за членство в Европейския съюз... От 30 години, а някои отпреди това са искали Македония да бъде истински независима държава. Много отдавна тези хора са минали през ада. От 30 години България помага на тази държава по всевъзможен начин. Но след като не получаваме гаранция, че ще се спазват споразуменията, е нормално е да искаме в рамката да бъде вписано, че имаме гаранция за изпълнение“. 

По думите на журналиста Зоран Заев ще предаде управлението на страната през януари, но „ние не преговаряме с личности, с идеологически партньори, а със страна, с която искаме да имаме нормални взаимоотношения“. 

„Българо-македонското сближаване няма алтернатива, това ще се случи... Не Заев върна европейската перспектива, а София с това, че постави интеграцията на Западните Балкани като приоритет“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени