Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Иванова: Дружеството е на изкуствено дишане, няма контрол на харчовете

Какво потъва под водата в „Напоителни системи“

Павел Чарийски: Кучето е заровено в преотдаването на дейности на частни фирми

Снимка: БГНЕС

Имаме доста трагични случаи с наводнения назад във времето. Проблемът е, че години наред по отношение на бедствията и авариите не се прави нищо и управляващите тичат след събитията, каза пред БНР Анелия Иванова, председател на Федерация „Земеделие“ към КТ „Подкрепа“. 

Отводняването и предпазването от вредното въздействие на водите са сред основните дейности на „Напоителни системи“. За съжаление дружеството се припознава само като извършващо напояване, изтъкна тя. 

„Цяла година дружеството се управлява хаотично. Последните години е оставено на изкуствено дишане, защото е с огромни задължения“, коментира Иванова в предаването „Преди всички“.

От 3 години заплатите са замразени, минималната работна заплата е нараснала с 27%, а в дружеството заплащането е почти толкова, допълни тя.

Павел Чарийски е организатор на хидротехнически район и отговаря за дигите и язовирите в област Перник в рамките на „Напоителни системи“. Той разказа, че за първи път при кризисна ситуация не се събира областният щаб.

„Това е от безхаберие. Държавата отпуска достатъчно пари за превантивни дейности по реките. Друг е въпросът, че нашите ръководители никога не са искали ние да работим, за да може те да си преотдават на частни фирми да вършат тези дейности. И ако една дейност аз мога да я свърша за 10 000 лева, те я дават на някоя фирма, която да го свърши за 100 000 лева. Тук е заровено кучето. Винаги назначават хора извън системата, които не знаят за какво става въпрос, които искат само да крадат“, подчерта Чарийски в интервю за БНР.

Павел Чарийски е подал сигнал до специализираната прокуратура срещу ръководството на дружеството, защото от 15 януари до момента нееднократно е писал доклади до ръководството на дружеството за скъсани диги и необходимостта от ремонти.

Никой не ми обръща внимание.“

Поправката на дигите не струва кой знае колко пари, категоричен е Чарийски.

Законът за обществените поръчки в тази фирма се използва за пълнене на партийни каси или лични сметки. Няма контрол на харчовете. Не се търси отговорност на частните фирми за добре свършена работа“, подчерта Анелия Иванова. Според нея изхарчените пари на много места „потъват под водата“, а назначенията в дружеството са политически.

Законодателството се използва за източване на държавните дружества, обобщи картината Анелия Иванова. По думите ѝ държавата не може да си изясни какво ще прави с това дружество, което е апетитно откъм сграден фонд и язовири.

Според Павел Чарийски състоянието на съоръженията на „Напоителни системи“ в цялата страна е жалко. Той смята, че дружеството може да се освободи от ненужните активи, за да покрива дългове и да бъде оздравено.

„Опасно е това, което се случва. Не може за една част, която струва 2 лева, аз да плащам 30 лева. Не може чувалче теракол, което струва 8 лева в магазина, аз да плащам 38 лева. Това е безобразие, което се случва с това дружество.“

Повече по темата слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна