Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25-о юбилейно издание на Националната литературна награда

Проф. Цочо Бояджиев взе голямата награда за поезия „Иван Николов”

| обновено на 17.12.21 в 19:04

Проф. Цочо Бояджиев е носител на голямата награда за поезия "Иван Николов" на 25-ото юбилейно издание за книгата си "Кухата сърцевина на живота".

ЗИМНО СЛЪНЦЕ
зимното слънце е само
декоративен елемент на пейзажа
грее ала не топли
сякаш някой го е нарисувал
с водни бои и го е
закачил с кукичка на небето
зимата мълком лишава
предметите от техните свойства
от времената и от местата им
от техния смисъл и от тяхната цел
оставя ги посинели от студ
сред безбродната снежна пустиня
на света в който и аз но и вие
(ще рече Хераклит)
присъстваме
но отсъстваме

Националната награда за поезия „Иван Николов” беше връчена на 17 декември (петък) от 18 ч. на официална церемония в галерия „Кредо Бонум“ в София на ул. „Славянска“ 2.

Шест поетически книги попаднаха в краткия списък с номинации за Националната литературна награда „Иван Николов” през 2021 г. Журито с председател проф. Александър Шурбанов и членове доц. д-р Гергина Кръстева и д-р Надежда Радулова съобщи преди седмица дългия списък, селектиран сред 39 предложени книги от общо 16 издателства. От тях, след още допълнителни селекции, журито подбра шест, които влязоха в краткия списък с най-добрите поетически книги, участвали в конкурса през тази година. Кой ще получи високото отличие, отново решава журито.

Ето какво заяви председателят на журито проф. Александър Шурбанов в "Артефир":

"Наша задача беше да излъчим най-добрите от 39 книги. Това е затруднително и същевременно много интересно, защото преминаваш през едно ветрило от поетични езици, което е просто замайващо. Аз лично съм впечатлен от поетичната продукция на тези 12 месеца. Във всички поколения – нашите поети са от 19- до 69-годишни. Разбира се, преобладават младите хора. Между тези 39 книги са попаднали 14 дебютни, 9 книги са втори, а втората книга е много важна, защото тя утвърждава поета – първата книга е по-скоро заявка, а втората казва дали авторът е част от българската литературна сцена. 

15 издателства участват в публикуването на тези книги, 15 издателства се занимават с поезия... Определено има концентрация в определени издателства. Прави впечатление, че няколко доста усилено работят. Това е хубаво, защото към тях се създават центрове на живота на българската поезия – групи от поети, които гравитират към тези издателства. Не е страшно, славно е да се издава поезия и това е нужно на българската култура.

Времето, в което живеем, е трудно, сложно – това личи и в тоналността на българската поезия. Прави впечатление преобладаването на меланхолния тон, дори на места има резигнация, едно самовглъбяване в душата на поета, самоизключване до голяма степен от по-големите контексти на обществения живот. И ако има обществени теми, те се намират вътре в психологията на поета, а не като нещо външно. Общо взето, тъгата, горчивината са много често в центъра на тези поетични гласове, включително и на най-младите.

Много трудно е в поезията да се градират успехите. В поезията няма ред, има устрем. И въпреки меланхолията, която споменах, този устрем се усеща, той е вътрешното напрежение на духа, което дава своите резултати в словото."

Чуйте повече от звуковия файл.

Краткият списък с номинирани включва (изброяването е по азбучен ред):

Албена Тодорова – "Единайсетте сестри на юли" (Издателство Жанет 45, 2021)
Димитър Ганев – "Все повече ми харесва да се разхождам сам" (Издателство Жанет 45, 2021)
Кирил Василев – "Шествието" (Издателство за поезия ДА, 2021)
Маламир Николов – "Въпрос на оцеляване" (Скрибенс, 2021)
Никола Петров – "Не са чудовища" (Издателство за поезия ДА, 2021)
Цочо Бояджиев – "Кухата сърцевина на живота" (Издателство за поезия ДА, 2020)

Наградата за 2021-ва се връчва за 25-и път тази година. Учредена е през 1994 г. от издателство „Жанет 45”. Награденият получава плакет, изработен от художника Христо Гочев, и парична премия в размер на пет хиляди лева. Първият носител на наградата през първата година от съществуването ѝ е Христо Фотев. Сред лауреатите през годините са Елин Рахнев, Петър Чухов, Аксиния Михайлова, Иван Динков, Константин Павлов, Иван Теофилов, Иван Методиев, Екатерина Йосифова, Георги Борисов, Кристин Димитрова, Станка Пенчева, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Георги Господинов, Аксиния Михайлова, Валентин Дишев, Красимир Вардиев, Яна Букова, Надежда Радулова и много други.

Иван Николов (1937-1991) е български поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 г. е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив. Автор е на над 20 книги, а в спомените на читателите остава и с брилянтните си преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, Булат Окуджава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени